世界真係好撚大同

8.4 43人评价

False Alarm / 摇滚 / 2011-12-17

唱片简介

維港唱片 鞠躬敬挽
False Alarm遺作‧《世界真係好撚大同》
維港唱片HRCD015
本地獨立搖滾樂隊False Alarm(簡稱FA)壽鐘正寢,維港痛失英才!樂隊成軍12年,終於在本年底正式宣佈一命鳴呼,真係聞者心傷、見者落淚,仇家大聲狂笑!
見到棺材即出嘢
FA雖則去矣,但臨行前還谷盡最後一口奶力,完成了臨終遺作──第三張專輯《世界真係好撚大同》,然後欣然咁撚樣死去,何其史詩式的悲壯啊!這回樂隊陣容包括創隊成員阿靈(主唱、結他)及狐狸(低音結他),於近年被踢入會的新成員Winnie(小提琴)及阿Joe(鼓),聯袂的還有前成員Kenny回巢為專輯喪吹色士風,結果竟吹出一個FA前所未有的新高潮!
都話唔見棺材唔流馬尿,專輯的錄音於2007年開始不久便停工,直至今年年中狐狸決定要遠赴外國工作,而阿靈因為覺得只剩下他一個創隊成員而無心再續FA,在樂隊死亡前把握最後時光,竟在9月起只花了兩個月時間便全力把專輯趕起,唔通這就是世俗所指的迴光返照?
樂隊死係要抄歌
專輯開場曲《New Order》由色士風帶領全隊爆開個頭,豪邁豐滿的感覺全然表現出樂隊強勢回歸的氣派!數當今世上搖滾樂隊,實在沒有幾多隊用上色士風,但這次FA卻因為Kenny的加入,而成了神來之筆!多首作品都在其色士風穿插下,成了跟很多獨立樂隊劃分開來、別樹一幟的音色,也令全碟作品凝聚成一體,難道FA整整12年上不到位的存在,正正因為缺少了一支由頭吹到尾的色士風?這臨終前的覺悟,是否一場生命錯置的諷刺?
然而FA總是在戲謔與自嘲中活出自我生存之道,他們不諱言自己只是一隊普通貨色(其實當然不是!),也不會像某些「宇宙裡的超巨大BAND」高調宣稱自己原創有理,相反FA已公開表示,碟中講述渴望聖誕一夜情的《So Come Home》擺明係抄Spiritualized《Electricity》,另一首Bloodlove中段則明抄Spacemen 3《Lord Can You Hear Me》,向社會最下層男人致敬的《Happy King》,和弦進行又抄Ride的《Close My Eyes》,對此等行為,你會嬲死佢哋嗎?不過你嬲都冇用,佢哋都撒手人寰了,只有你激到唔眼閉,但佢哋死得冥目!
70年代屍變
抄人已經仆街,更抵死的是,碟中最動聽的兩首作品,竟然唔係原創,而係翻唱歌,你話FA幾唔掂!兩首歌都有一共通之處,就是玩得非常有70年代classic pop rock的格局,浪漫到不得了!翻玩Kind People的《San Francisco》感動到人眼濕濕,音樂似聽著America《Sister Golden Hair》之類的作品,而翻玩Chaos的《Seasick》就似聽緊溫拿都會唱的金曲《Reflections Of My Life》,聽著聽著,又要收回FA唔掂的言論,因為好聽過原作呀衰鬼!碟中最後一首作品就是只有一句歌詞「世界真係好撚大同」在不斷重覆的《世界大同歌》,也可說是FA的最後挽歌。

世界真係好撚大同的曲目列表

1. new order
2. so come home
3. san francisco
4. bloodlove
5. 小紅車
6. 喜二
7. disco 歌 (just another)
8. seasick
9. happy king
10. 世界大同歌
展开

世界真係好撚大同的短评(8)

世界真係好撚大同的乐评(1)

推荐世界真係好撚大同的豆列

喜欢世界真係好撚大同的人也喜欢

了解更多音乐信息

豆瓣
免费下载 iOS / Android 版客户端