Mastapiece Mastapiece 评价人数不足

MastaMic的「森林」反擊戰

田中小百合
2018-04-07 11:02:02

森林法則,弱肉強食,放諸於樂壇也如是,你如果冇大公司照住,好容易就會被人所淘汰。可是獨立發展的MastaMic,有自己的生存之道,佢一邊「忍辱」接job,一邊仍在創作中宣洩不附炎的態度!呢張「磨」咗好耐終於出嚟嘅《MASTAPIECE》,都有啲體現咗呢兩面性——佢既不排斥市場所需要的音樂(情歌)元素,也有忠於自己嘅嘢喺入面,但講到底,MastaMic到現在,仍屹立於樂壇嘅重要原因,係因為佢有強大的創作或說唱實力作支撐。

新專輯名"MASTAPIECE",按封面的拆解是"MASTA"加"PIECE",幾乎每一首都有不同嘅主題或「個性」,而整張嘅音樂元素,也較上一張豐富。個人覺得比較有新意嘅係加入咗道教色彩的《破地獄》(念誦咒文同rap喺某程度上其實有共通之處),馬米口聲聲話要開壇超度嗰d冇料扮有料、玷污hip hop文化嘅「裙腳仔」(可能影射了《中國有嘻哈》熱潮下所冒起嘅「牛鬼蛇神」),但實際上馬米係陳雲「上身」,希望佢哋「落地獄」!MastaMic雖然玩嘅係hip hop,但佢"living like a rockstar",喺《Roc

...
显示全文

森林法則,弱肉強食,放諸於樂壇也如是,你如果冇大公司照住,好容易就會被人所淘汰。可是獨立發展的MastaMic,有自己的生存之道,佢一邊「忍辱」接job,一邊仍在創作中宣洩不附炎的態度!呢張「磨」咗好耐終於出嚟嘅《MASTAPIECE》,都有啲體現咗呢兩面性——佢既不排斥市場所需要的音樂(情歌)元素,也有忠於自己嘅嘢喺入面,但講到底,MastaMic到現在,仍屹立於樂壇嘅重要原因,係因為佢有強大的創作或說唱實力作支撐。

新專輯名"MASTAPIECE",按封面的拆解是"MASTA"加"PIECE",幾乎每一首都有不同嘅主題或「個性」,而整張嘅音樂元素,也較上一張豐富。個人覺得比較有新意嘅係加入咗道教色彩的《破地獄》(念誦咒文同rap喺某程度上其實有共通之處),馬米口聲聲話要開壇超度嗰d冇料扮有料、玷污hip hop文化嘅「裙腳仔」(可能影射了《中國有嘻哈》熱潮下所冒起嘅「牛鬼蛇神」),但實際上馬米係陳雲「上身」,希望佢哋「落地獄」!MastaMic雖然玩嘅係hip hop,但佢"living like a rockstar",喺《Rock$tar》中,佢用"$"呢個符號放喺歌名度,就已經暗寸咗好多玩搖滾嘅人,其實係追求hit rate、追求成名;MastaMic喺呢首歌裏面不僅表明了自己敢剷平道德高地的真·搖滾精神,而且仲用咗令電結他「勃起」般嘅編曲,喺形式上將搖滾同hip hop相結合。

MastaMic嘅呢張新碟,有對網絡時代的觀察和反思,像《I.A.D》談到大家喺虛擬世界變換另一身份後的真假難辨、無需負責任的網絡欺凌等問題,其Chillout的氛圍承接了前面《Backseat Love》的Urban抒情調色,迷離、夢幻又具閒晃之感,如能讓人遁逃入幻想空間,或是漂浮喺虛擬的雲端之中。而《DMSPF》,就是"Don't make stupid people famous"的縮寫,網上/現實世界太多「做垃圾會上榜」嘅人出現,搞到「香港都就快變垃圾天堂」,因此MastaMic借著較沉重、暗黑的trap,表達了對呢種劣質風氣的不滿或憤怒。

積極回應社會不斷發生的事件/變化,係一直堅持做HK Rap Up的MastaMic,其音樂上嘅一個很重要內容。新碟中較出位的《Sound of Violence》,仿佛係對前幾年旺角騷亂後,有關「暴力」話題的再探討。歌中絕大多數嘅句子內,都含有「暴力」兩個字,在能夠起到強調之作用外,又增加了rap詞嘅嗰種特意要製造出的「壓迫」感;而短短三分鐘嘅呢首作品,深入地rap出了「暴力」的起源/成因、「暴力」的分類(善的「暴力」與惡的「暴力」)、「暴力」的表現形式、乃至以暴易暴是否算「暴力」等具思辨性的問題;MastaMic喺這塗上了澳洲土著部落音樂底色嘅歌曲嘅Verse中,採取咗喃喃誦經般的rap形式,然後到Chorus內有落差感嘅提高式處理,起到咗被迫埋墻角後的反擊效果。

歌路多變了嘅MastaMic,喺rap嘅技巧或能力方面亦有所增強。用嚟battle肯定會打低一大班「求其兩三下手勢就已經見底」嘅rapper們嘅《Fire》,可謂是《Hate Me》的2.0版本;其有可能刷新了廣東話rap之紀錄嘅速度,與《Hate Me》去比較,簡直如同用高鐵和跑車的速度來相比。《Fire》呢首點燃起MastaMic小宇宙嘅作品,是攻擊hater們的超級武器;而馬米也自知咁樣做法,會換來對他炫技的批判,所以佢喺歌中已經戴定「頭盔」(「的確Hip Hop唔係講速度,速度再高都唔等於rap得好」),在show off自己夠快又夠咬字清晰的實力之外,亦示範了香港的hip hop作品都可以靠「恐怖」嘅flow,嚟產生能令人興奮嘅音樂威力。

新專輯《MASTAPIECE》,喺《Fire》的高潮之後,像慢慢疲軟下來,但rap詞像新詩一樣的《思想流浪》,又喺音樂「軟」了嘅基礎上,給你煥然一新的高透氧效果,或為被擠壓、快填滿的都市人,帶來「昔日擁有過的知覺」。而跟鄭欣宜合作嘅《Not Afraid》,是屬於很多rapper都有創作過的「振作宣言」式題材(佢自己都有首題材近似的《Loser》);馬米rap得真摯,從近年彷徨墮進入陰暗的時期,rap到要面對自己嘅恐懼,再到喺逆流中奮力游上去的昂然前進、信念堅守,連featuring的欣宜,都出我意料之外表現出色,令這其實沒有太多新意嘅作品,增強了義無反顧的生命力度!

馬米嘅呢張《MASTAPIECE》,絕對係有火有自信、接近Masterpiece級數嘅專輯,它不止是速度上,乃至喺音樂資素方面,都超越了而家市面上的很多唱片。然而在森林法則內,還有適者生存嘅一條,Rap得太快、也走得太快的MastaMic,或者會被追趕不上的樂壇所淘汰。要打破「想求存甚至要將道德獻上」的慣例,或者可能需靠大家不要再繼續make stupid people famous,而是要令到強勁嘅人,變得famous!

首選:破地獄

評分:8.1/10

3
0

查看更多豆瓣高分专辑

回应(0)

添加回应

推荐Mastapiece的豆列

了解更多音乐信息

豆瓣正在热议

豆瓣
免费下载 iOS / Android 版客户端