Swing真喺翻咗嚟...

贰熊
2009-09-15 看过
一首《夕阳无限好》,一首《喜帖街》,谁人还不认识Eric Kwok?但Jerald就冇Eric咁好命了,虽然同为唱作人,Eric Kwok早在大学时期就已经有脍炙人口的作品,如张学友的《有个人》和彭羚嘅《一枝花》,当年已经是上榜作品;而Jerald一直是幕后良将,一直没有什么使其名声大噪的作品,不过其实Jerald嘅编曲风格喺最swing嘅,而唱功方面,Jerald嘅高音真喺正~(正到只能用个“正”字形容)


第一tarck嘅《我有货》喺《大大公司》嘅下集,老实讲,其实《大大公司》我都麻麻地...不过《我有货》其实都有一种魔力,虽然节奏同埋d编曲唔喺我杯tea,but...听完几次之后,有时搭bus都会不禁哼一哼“我有货~”

《Let it go》真喺好swing,唔知点解,总喺觉得首歌应该系Eric写嘅~但绝对喺Jerald编嘅~,开头嘅小号,吹得我鸡皮顿起,再加上Jerald高音嘅"Just let it go",个人十分喜欢!劲推!希望呢只歌可以年尾嘅颁奖典礼有好嘅成绩,将swing style推广出去!

港媒称《面包生命》喺社会金曲,Wyman嘅词估唔到都可以咁市井,“麵包生命 袋裝生命 無味沒感性 不變但求固定 ”,但求平淡,面包延命,未尝不可。《面包生命》有《1984》嘅影子,但词很值得欣赏,特别喺类似我这类不求上进嘅年轻人...

《让左脚行先一步》鼓励人们打破常规,“明明想试,明明中意”讲出了很多人内心嘅想法,又喺一首有小号编曲嘅作品,节奏轻快,也只有swing才能让我有让左脚行先一步嘅冲动,埋尾用口哨哼出《1984》嘅chorus,又将人带回当年嘅日子,用旧歌衍生出新嘅主题,多了份感动。

《点止兵兵》,又一首社会金曲,很文绉绉地抨击现今社会嘅怪相,“专心一班歌星的婚姻,专心周周壹周忽周东周脚印印”“继续饥荒里暴肥,维持和平而炸死,有巨富永远也有劫匪”,甚为抵死...

很喜欢funky嘅编曲,《尿床的启示》的编曲就是这一类,这类歌听得个人很想跟住节奏去swing,今朝翻工虽然打台风,好彩有只咁嘅佳作陪伴,心情大好。“甜梦里想去小个便也可假象梦游厕所”,歌词囧得可以...

《Hehehe》是难得一首我十分麻麻嘅作品,可能因为首歌嘅编曲我不怎么喜欢,不懂得欣赏...

《钟楼驼侠》劲推荐!听开头以为喺快歌,再听,原来喺首慢歌,而且喺swing式嘅歌,很飘逸~合上眼细味欣赏Eric同Jerald嘅和音,一乐也!

《鱼虾蟹》个beat就好似魔咒咁,“有冇虾,有冇蟹,有冇鱼虾蟹,我问你点解”不停在脑海中repeat...救命啊!!!!!“byebye fishes ”...

《So Say We All》,Eric嘅拿手慢歌,冇乜特别感觉...感觉swing每次出碟都会搭一只咁类型嘅慢歌...
7 有用
0 没用
武当 武当 7.9分

查看更多豆瓣高分专辑

评论 6条

查看全部6条回复·打开App

武当的更多乐评

推荐武当的豆列

了解更多音乐信息

豆瓣
免费下载 iOS / Android 版客户端