【电影】18031[7.1]《复仇者联盟3:无限战争》

潮爆Ryohei
2018-07-08 看过

第一次睇复联,就见证咗佢分崩离析嘅团灭时刻,真够悲壮。睇住摆人头,排排坐,排到几乎要挤出界嘅海报,一直无比反感呢种构图嘅我亦表示妥协,虽然意料之中画面会毫无重点,但貌似亦只能咁样做了——因为能上镜嘅角色,就算身影再小,缩係再边缘嘅角落,却都曾经係某某电影中万众瞩目嘅主角啊。

从08年第一部钢铁侠,到18年嘅“复联3”,花咗足足十年,拍咗足足18部电影嚟为今日铺垫,有呢种豪气同逼格嘅娱乐公司,放眼当今,亦只有漫威了。你可能唔认识冬兵,唔认识幻视,亦可能未睇过绿巨人,错过咗“银护”,但除非你唔係太阳系,否则唔可能对复联嘅一众英雄都一无所知,漫威就係咁样将一整套故事体系潜移默化咁渗透到咗观众嘅娱乐生活中,令每一个人都不经意咁成为咗fans。“漫威宇宙”既係一个客观描述嘅名词,亦令我哋可以真心感受到呢套战略格局嘅缜密同宏大。

呢次,漫威发展到唔单只能用正能量满满嘅炒鸡英雄嚟做卖点,还能用一个大反派将我成功圈粉嘅地步。形如紫薯嘅灭霸外表丑陋,但佢强大,狡猾,理性而坚韧,最关键係佢造反嘅理由居然如此无可辩驳,彻底将我说服了。

其实自古以嚟嘅社会矛盾大都嚟唔开争夺资源,正因为资源有限,人们不满于分配现状,先会发生冲突。所谓“人民日益增长的美好生活需要和不平衡不充分的发展之间的矛盾”,如果每个女人都係Helen,就唔会有特洛伊木马,如果土地无穷无尽,巴以都可以哪儿凉快哪儿去。大家都明白僧多粥少,资源要重新分配,但重新分配嘅方式往往就係出问题嘅地方,重分配人既无法做到绝对公平,甚至会有选择地往对自己有利嘅方向倾斜资源,失利者感受到咗压迫(其实係自己被分配嘅资源份额被压缩了),就自然会招致反抗。人类嘅历次战争不外乎係经过杀戮,一方面战胜者强迫战败者接受自己嘅分配方案,另一方面参与分配嘅个体大量减少,原本资源紧缺嘅问题得到暂时缓解罢了。

而灭霸创造性咁提出咗,係无需改变分配原则嘅情况下,绝对公平咁减少参与分配嘅个体数嘅解决方案。银河系第一次出现咗,係分配执行中,无需关注任何客观历史因素,无关种族、贵贱、善恶、区位等等嘅绝对公平!虽然係情感上确实难以接受,但却丝毫唔妨碍技术上嘅合理性,更重要係,灭霸还成功咁搵倒并且实践咗呢套技术。

当结局,灭霸坐係呢个被佢“清洗”过嘅世界嘅角落静静咁欣赏日落嘅时候,我一时间茫然了,仿佛刹那间走到咗最不人性同最理性嘅两个极端。马尔萨斯会认可?两者或者天生就无法共存,就好似磁铁嘅两极永远互斥一样,又或者只係我哋还未搵倒能令佢哋有机统一嘅路径。答案只能留畀时间去解答,唔知“复联4”会係呢个时间点吗?

离开戏院,一路回忆睇过嘅漫威电影,越唸越方,貌似认识嘅炒鸡英雄真冇死剩几个了,想象唔倒下一集点拍好。而係普天狂欢“复联3”嘅时候,我还仿佛睇倒咗另一边瑟瑟发抖嘅DC漫画……

精彩,推荐,期待老翻重温,不收藏。

0 有用
0 没用

查看更多豆瓣高分电影电视剧

评论 0条

添加回应

复仇者联盟3:无限战争的更多影评

推荐复仇者联盟3:无限战争的豆列

提到这部电影的日记

了解更多电影信息

豆瓣
免费下载 iOS / Android 版客户端