阿飞正传 阿飞正传 8.5分

每个人,都会有他永远记住的那一分钟。 ——观《阿飞正传》有感

fake__pxl
2018-07-04 20:53:33

—“你仲记唔记得,旧年四月十六日下昼三点,你系度做紧咩啊?”

—“如果你有机会碰到佢,你同佢讲我咩都唔记得了,咁样大家都会好过d。”

哩篇观后感我选择用粤语黎讲,系因为我觉得比起国语,粤语更能够讲出哩个故事嘅味道。

旭仔(张国荣)、苏丽珍(张曼玉)、Mimi(刘嘉玲)、超仔(刘德华)同埋歪仔(张学友),哩五个人都因为某d嘢具有千丝万缕嘅关系,但系其实每个人都有自己嘅故事,抑或讲都有自己嘅生活。哩五个人其实就系五类人。

旭仔,一个非常中意永不落地嘅无脚鸟故事嘅人,其实就系永远唔知道自己下一站会去到边嘅一类人。佢渴望嘅系无拘无束,希望好似无脚鸟咁一直飞向远方,至死方休。苏丽珍,敢爱敢恨嘅一个女子,代表嘅就系投入爱情时如同赌ball咁投入自己嘅一切,抽离爱情、结束痛苦时理性而潇洒嘅一类人。Mimi,执着于自己所投入嘅爱情,爱情离开时仍然选择去相信同追寻。超仔,懂得适时嘅陪伴同润物细无声一般沉默嘅爱。人穷志不穷,无论系做差人定系行船,都有自己嘅人生追求。歪仔,默默的守护者。陪伴、表白同最终失败之后放手但仍然默默等待。五个有血有肉、有声有色嘅人代表嘅五种人生,有甜、有苦、有快乐,抑有遗憾,或者哩个就系王家卫导演想要向观众表达嘅嘢。人生唔同,活法自然唔同,就紧要系,选择咗,就唔好后悔,就唔好回头。

—“一九六零年四月十六号下昼三点之前嘅一分钟你同我系埋一齐,因为你我会记得哩一分钟。”

—“几点啊?” “三点几啦。”

—“宜家几点啊?”“三点半啦。”

电影入边四次问时间,四次都系同三点有关。我唔知道哩个系唔系编剧有意为之,但系我霖,系唔系又点呢?其实都只系每个人人生必经嘅一个时刻罢了。系哩一刻你话你会永远记住眼前嘅人,咁下一刻呢?

最后的镜头里,系出门之前叼住支烟,同之前嘅旭仔一样对住块镜将发型梳得一丝不苟嘅梁朝伟。佢一句对白都冇,但系从个一刻我明白咗,佢就系另一个阿飞,就系同旭仔一样嘅个类人。故事入边个五个人,就系五个唔同嘅人生。

—“我仲以为你唔记得咗。”

—“要记住嘅,我永远都会记住。”

Karin·Poon于二〇一八年七月四日

阿飞正传的更多影评