【电影】18030[6.24]《共同警备区》

潮爆Ryohei
2018-06-30 看过

一个毫不惊艳,甚至有点枯燥嘅片名,背后嘅故事却直击小小半岛上横亘半个世纪之久嘅分裂之痛,外人睇嚟,佢不过係一部几经反转嘅悬疑片,但係半岛人民心中,却道出咗被压抑许久,民族分裂,国家对立,兄弟手足係祖宗共同生活咗千百年嘅土地上,隔住一条本唔应该存在嘅“国界”,彼此自相残杀嘅悲痛同屈辱。

地球上嘅70亿人类本嚟同根同源,只要唔存在生殖隔离,我哋就应该係同一个物种,係呢个基础上,上帝按颜色将人类分成咗三类,但我哋还不满足于此,不过几千年文明史中,我哋创造出咗民族、宗教、国别、姓氏等等一众概念嚟划分我哋嘅群体,到今日,我哋又增添咗“意识形态”呢个咁抽象嘅概念。为呢个抽象嘅概念,1950s后,多少国家破碎,家庭离散,甚至同室操戈,反目成仇。

每当提到狂热宗教,我哋总係为自诩嘅无神论者而自豪,但根深蒂固嘅意识形态其实又与宗教何异呢?可以肯定,呢4个警备区两侧值守嘅士兵并冇什么特别坚定嘅信仰,佢哋年龄相仿,年轻,单纯,充满理想,憧憬未来。所以和平年代,趁住夜色,佢哋可以轻松抛开体制嘅包袱,互相嬉戏玩笑,除咗军装,我哋根本感受唔倒佢哋同一般嘅青年有乜嘢区别。佢哋讲住一样嘅语言,就好似共同生活咗好耐嘅邻居一样,佢哋完全就係同一个民族。但当残酷嘅现实降临,当政治立场避无可避,敌对嘅怀疑能一瞬间将无数个夜晚嘅欢声笑语洗刷得一干二净,递出嘅香烟变成咗扳机紧扣嘅手枪。社会从小施予嘅教化,灌输嘅思想,潜移默化嘅行为,竟然能令一个人一下子变成体制嘅子弹射向好友,人性嘅力量係呢一刻被意识形态挤压得异常渺小,原本整个半岛上最和谐嘅小屋刹那堕落成咗死亡嘅冰窟。

对立嘅双方已经如此可怜,但呢个隔岸旁观嘅世界非但唔施以援手,还同时与对立嘅两方达成一种力图掩盖真相嘅默契。原嚟只有受到伤害嘅人先会渴求真相,讲到底,再点样流血流泪,半岛都不过係环顾四周嘅大国嘅博弈场,而凋敝嘅生命亦不过係意识形态对抗中被牺牲嘅小小筹码。

民族又好,宗教又好,意识形态都好,佢哋总有恢宏嘅愿景同豪言壮语,但对平民百姓而言,对一个普通嘅人类而言,假如连自由选择朋友,寻求欢乐嘅权利都冇,连生命安全都无法保证,要为根本唔存在嘅危机向唔存在嘅敌人开枪扫射,同流淌住一样血液嘅同胞相互厮杀,那么固执坚守嘅原则又有何意义?

海峡对岸有一条3万平方公里嘅大船,我唔在乎船上嘅人们信仰乜嘢思想,我亦唔在乎我哋会否拥有一个共同嘅国家,我只希望后世我哋再无刀剑相向嘅日子,从海底到太空,永远告别硝烟同仇恨,一衣带水,他日遇上彼此能友好咁相视一笑。

棒子係世界杯打假波令人不齿,但佢哋敢于直面自己历史屈辱一面嘅勇气又令我无比钦佩。从《太极旗飘扬》到《辩护人》,棒子一再向世界展示住佢哋嘅开放同自信。希望呢个民族凭呢份积极嘅品格,能为佢停滞不前嘅历史切实咁翻开新嘅一页。

宋康昊、李秉宪,呢啲都係今日嘅国宝级影帝,必须精彩,另外还尤其被当年嘅大长今惊艳到了,推荐,因年代问题,不收藏。

共同警备区的更多影评

推荐共同警备区的豆列