【电影】18029[6.14]《古墓丽影:源起之战》

潮爆Ryohei
2018-06-26 看过
提示:这篇影评可能有剧透

已经15年冇更新嘅大IP“盗墓者劳拉”终于迎嚟咗重启,呢次唔係续集,亦不见安祖莲娜·茱莉,基于2013年游戏《古墓丽影9》嘅电影就係一部彻底嘅真人版游戏CG,而且各种场景、人设真係神还原啊!自然深得13年版游戏忠实fans嘅青睐。

作为欧美游戏史上人气极高嘅IP,对再次横空出世嘅劳拉,观众争论嘅焦点不外乎两个——如何看待茱莉版劳拉同坎妹版劳拉?如何看待游戏原作同电影效果?

首先茱莉嘅类型本身就唔係我嘅菜,自问真心冇领教倒佢究竟性感係边,我从嚟都唔喜欢丰乳肥臀嘅劳拉,所以亦乐见佢变成更加清新年轻嘅形象。最重要嘅係新故事从劳拉嘅童年讲起,佢只係一个连地下拳手都打唔过嘅外卖妹,会受伤会流血,係一个能惹人怜爱嘅小女孩。当年我所以中意《古墓9》,亦在于游戏带畀咗我一个更加真实嘅劳拉,佢唔会一出场就飞檐走壁,永远都比对手快一步。可以话,新故事畀咗观众一个共同见证劳拉成长为女超人嘅机会。

然后就係电影对游戏嘅还原与创新。必须肯定,坎妹嘅形象非常贴近游戏,佢将外表弱小,但内心刚强嘅劳拉演绎得很到位,换茱莉绝对唔可能令观众感受倒呢份人性化嘅亲切。而邪马台国嘅惊涛骇浪、热带雨林、残骸满布嘅海滩、瀑布上坠毁嘅二战飞机,神还原一次又一次为游戏粉带嚟惊喜。

但电影嘅创新就显得差强人意了,我唔反对电影将超自然基调变回现实,但唔应该以牺牲原作核心元素为代价。游戏原作中,邪马台女皇用法术不断将灵魂转移到唔同嘅少女身上,以此实现永生,不死武士长年守卫係皇宫中,邪马台国亦因为法术被暴风雨笼罩,形成同百慕大齐名嘅“日本龙三角”。为咗阻止误入孤岛嘅人离开,女皇係古墓中布置咗大量复杂而致命嘅机关,破除机关亦係“劳拉”游戏系列中比对战还重要嘅元素。解谜同奇幻,係原作游戏体验同气氛营造最成功嘅要素,失去咗佢哋,就最多只能模仿到原作嘅外壳了。而电影中嘅邪马台女皇最后被证实只係一个致命病毒免疫者,并冇任何灵异嘅背景,所谓机关亦不过几个稍微耐心小小就可以通关嘅谜语。电影嘅创新虽然一定程度上突破咗原作嘅束缚,却令游戏中诡异而紧张嘅起息变得荡然无存,令fans禁不住产生被欺骗嘅感觉。

最后还係要再次表扬下坎妹,从《机械姬》到《谍影重重5》,再到“劳拉”,每次係银幕上都展示出一个全新嘅形象,平胸也有平胸嘅美,为演好劳拉都炼成筋肉人了,而且形象真係相当match。

神还原,小惊喜,全新嘅劳拉,更加生动可人,值得推荐,不收藏。

0 有用
0 没用

查看更多豆瓣高分电影电视剧

评论 0条

添加回应

古墓丽影:源起之战的更多影评

推荐古墓丽影:源起之战的豆列

了解更多电影信息

豆瓣
免费下载 iOS / Android 版客户端