【电影】18023[5.6]《勇敢者游戏:决战丛林》

潮爆Ryohei
2018-05-08 看过

要评论本片,就唔可能唔提20+年前嘅原作。无论从故事idea定係电影特效嚟讲,《勇敢者的游戏》都绝对係果个年代科幻片中嘅佼佼者,更何况佢搭上咗最早一班引进片嘅顺风车,自然係国人记忆中成为特殊嘅经典。隔咗几乎一代人时间,索尼返炒旧窍,做嘅第一件事就係将当年摇骰子嘅桌游升级成任天堂卡带。呢个创新同时俘获咗原作粉之余,还顺手搞掂埋年代相近嘅游戏迷,确实很聪明。但关于“游戏”二字,剧组却只学到咗皮毛,冇学到根本,枉费咗好点子。

呢款游戏开放度虽然很高,但主线剧情却太短了,关卡缺乏特色,而且除咗续命次数极少,我感受唔倒游戏难度係边。四个角色技能各异,个性鲜明,但就衰在太过鲜明了,观众难以代入其中,无法共鸣。还有就係本片最欠妥嘅地方,电影自始至终都係以第三人称嚟讲故事,我既难以与角色对话,亦无法跟住角色嘅视觉探索Jumanji世界,从头到尾就係睇住四个主角去冒险,却唔可以参与其中,前段时间嘅《头号玩家》所以成功,就因为佢嘅VR视觉能令观众置身于电影故事入边,令观众感觉到爽,而唔係隔岸观火。

唔知从何时起,中规中矩,别毁童年,成咗我哋对影视续集一致嘅期望。就咁样一部行事保守,缺乏闪光嘅电影,冇出大错,亦已经令影迷感到安慰了,观众嘅标准一步步被拉低到如此田地,可见现在低质量续集係泛滥到点样嘅程度。

电影低幼化嘅故事设定,仿佛注定对所有思想感情都只能浅尝辄止,难以深入。飞行员唔愿冒险,被困係游戏中二十余年、人生冇take two,行好每一步,呢啲本嚟极富深意嘅内涵都点到即止,一笔带过,令人难以痛快。几次角色个性嘅转折都莫名其妙咁发生,又莫名其妙非常顺利咁完成,真係一班性格非常和善嘅孩子。

本片平铺嘅叙事,任巨石同星云再点样卖力演出,剧情还係不温不火。几乎完整无缺咁向我哋展现咗预料中嘅嘢,却几无任何意料之外嘅惊喜。佢或者好好咁诠释咗点样做一部“及格”嘅续集,却与拍一部优秀作品无关。

不过不失,不推荐,不收藏。

勇敢者游戏:决战丛林的更多影评

推荐勇敢者游戏:决战丛林的豆列