【电影】18022[5.4]《西游记之女儿国》

潮爆Ryohei
2018-05-06 09:05:52

我一直冇唸明大陆电影公司究竟係点赚钱嘅,一部古装片,又冇办法植入广告,亦冇发现任何品牌宣传,至少我睇完电影连边个出品嘅都唔知;然后本片豆瓣评分4.5,票房离投资估计还差几亿,点解还有公司愿意砸钱?实在唔明。国外嘅爆米花电影一般係票房低,但投资亦唔多,还时常见到投资7位数以下嘅独立科幻片,剧组捉襟见肘,作品却制作精良,剧本用心,最后反而大赚一笔嘅例子,而大陆啱好调转,上亿投资换嚟几千万票房嘅烂片比比皆是,但资本还趋之若鹜,图个啥,真心不懂。

截止观影完,豆瓣总共有72996人对本片作出评分,其中11.2%观众竟然打出咗4-5星嘅评分!折算一下有8000+人!!我就当其中一部分观众从嚟未睇过电影,第一次见识“大片”,一部分观众冇理解评分规则,误以为星星越多评价越低,还有一部分观众手滑了,但还剩下一部分观众“豪言”电影感动咗佢,我就真係心塞了,可能我俩活係唔一样嘅两个世界吧。

少男心已被狗吃掉嘅我,睇呢部烂片,只能引用今日现学嘅成语“老鹿徘徊”嚟形容此刻嘅心情。

其实,我最初係冲住海报上赵丽颖靓女嚟睇本片嘅,结果佢果然係片中唯一能看嘅。群众演员就免谈啦,Gi Gi同林志玲嘅造型简直丑出太阳系啊!佢照镜子应该会丑哭吧。睇西游记我就为咗睇打怪嘅,但佢竟然同我谈情说爱咗90%时间,老实讲,如果导演将片长压缩半个钟,我对佢怨恨真的会减少很多很多。

剧情冇脑,造型有毒,烂片无疑,只有张靓颖嘅歌声算及格,光速删除。

西游记女儿国的更多影评

推荐西游记女儿国的豆列