【电影】18021[4.29]《我,花样女王》

潮爆Ryohei
2018-05-05 22:58:31

我经常会讲某部电影,“想讲嘅嘢太多”,呢个往往係我对电影贬义嘅评价,但呢一次,佢却成为我对本片最大嘅褒奖。原生家庭、阶级壁垒、家庭暴力、文化教育、两性关系、媒体误导、行业潜规则,短短120分钟电影竟然一次性同观众探讨咗如此众多嘅话题,厉害嘅係,佢竟然能将每一个问题都探讨到咗点上。

本片其实可以被归类为人物传记,主角Tonya嘅名字大大咁写咗係标题上,但佢却唔係一贯冰冷严肃嘅传记风格,甚至唔係记录一个正面嘅角色,而係用一整台黑色幽默嚟展现一个世界花滑史上最大丑闻嘅主角。冇错,电影係一部黑色喜剧,滑稽嘅剧情,惊为天人嘅语言,却大大强化咗话题嘅深刻程度,现实嘅讽刺令我哋根本无处安放尴尬嘅笑容。

谭雅自幼背负住原生家庭嘅错误降临到呢个世界,曾经亦係一个怀抱纯真同希望嘅孩子,当佢怯生生走上溜冰场嘅时候,佢并唔知道一次玩乐竟然会係一场贯穿人生嘅悲剧嘅开始。我哋经常讲,“没有唔爱孩子嘅父母”,但鲜有人意识到,更加“没有唔爱父母嘅孩子”。当小谭雅挡係车前,却还係无法阻止父亲嘅离去,而家中留畀佢嘅只有棍棒相向嘅母亲,佢对爱嘅理解扭曲了,佢将暴力理解为一种爱嘅形式。所以佢会默默忍受毫无理由嘅殴打,佢会发出,“Nancy(just)gets hit one time. And the whole world shits.”嘅感叹。如果可以,我真想替谭雅讲一句,“我亲爱嘅妈妈,求妳别再爱我!”谭雅係如此缺爱,以致于当“冬兵”稍微对佢抛出一点点好意,佢就立即沦陷了。

但谭雅生命中最可悲嘅事,莫过于佢表面上一直默默反抗,但实际上完整无遗咁继承咗母亲嘅意志。“孩子们的苦难就在于父辈的赏赐!谁不拒绝父辈的赏赐,就会成为死人的奴仆,直至到死。”(《掘墓人》纪伯伦)佢参与咗一项阶级壁垒最森严,行业潜规则最牢固嘅运动,但佢却丝毫唔愿意按照约定俗成嚟行事,佢甚至拒绝参加高中同等学力考试,为自己留一条后路。好在,谭雅还真係凭借住硬实力硬生生咁跳出咗三周半,飞上咗云端;但亦衰在,佢曾经成功过,而佢嘅不自爱,佢嘅孤傲,佢嘅非主流,令世界紧紧咁抓住佢嘅一次失误落井下石,群起而攻之。係半山腰跌落会很痛,但从云端坠下係会要命嘅。我哋都知道,谭雅很努力,很不甘,23年实实在在嘅努力难道还抵唔过莫须有嘅指控?但边个叫妳唔谨慎咁对待自己嘅人生?

谭雅讲得最多嘅台词係,“That wasn’t my fault.”当然唔可以将责任都怪罪到谭雅身上,但佢又确实处处难辞其咎。

谭雅妈性格自卑而狡黠,自私而粗暴,佢一把年纪却身无长物,经历过5段婚姻同4次生育,只能靠做餐厅服务生维生。出身嘅阶层,碌碌无为嘅人生,还有生活嘅艰苦都无时无刻唔深深咁刺痛住内心,磨砺掉咗老女人关于爱嘅全部记忆,佢将所有嘅希望全部寄托係谭雅身上。谭雅妈要用女儿嚟实现自己无法触碰嘅人生,所以将工作中赚回嘅每一分钱都投资到谭雅嘅训练中,要不计代价咁赋予佢一项无人能及嘅技能。谭雅妈以一种变态嘅母爱嚟对待谭雅,理直气壮咁贬损同辱骂,践踏谭雅嘅自尊与爱,还冠冕堂皇咁称谭雅对佢嘅恨係“一个母亲嘅必要牺牲”。

係谭雅妈眼中,谭雅就如同马戏团中被训练表演嘅动物,只係一件实现梦想嘅工具,只要睇结果,无需理会感受。“为什么要给她穿TMD皮衣……她才12岁就会三周跳,可是鹤立鸡群,才不需要融入集体……一头猪你爱怎么打扮都好知道吗?”即使明知道女儿即将嫁畀一个傻子,只要唔影响目标达成,佢都唔会出手干预,反而係婚礼上以此暗讽女儿。现实生活嘅压力如此巨大,以致于母爱都被微不足道咁碾压成粉,直至最后一台小小录音机将彼此心中残存嘅最后一丝亲情残忍扯断。

“冬兵”胆小之余又充满暴力,不顾后果。一方面,袭击事件嘅始作俑者就係佢最亲近嘅狐朋狗友,即使佢冇亲自参与策划,至少action嘅指令係佢发出嘅;另一方面,当佢明知道意外已经不可避免咁发生咗,佢还一直试图对谭雅隐瞒真相,直到两人去搵律师,谭雅讲漏嘴,“冬兵”先不得不对谭雅默认悲剧已经发生咗。如果讲谭雅、“冬兵”、胖子係袭击事件嘅核心,那么自始至终串联三人嘅节点就係“冬兵”,佢多次引起嘅信息不畅,使“团伙”内部严重嘅信息不对称,呢个正係最终导致“团伙”各自为战,被逐个击破,一败涂地嘅关键。但“冬兵”出身如此,自幼丧父,还自愿放弃大学教育,物以类聚,身边统统都係奇葩角色,又叫佢如何能生出足够嘅犯罪智慧?

胖子肖恩无需多言,佢自以为是,自作聪明,自把自为,彻底毁掉咗谭雅同“冬兵”嘅人生,谭雅对佢嘅辛辣嘲讽真心痛快。但一把年纪还食父母嘅,用父母嘅,被大家取笑嘅老处男难道就只怪佢自己唔争气?佢同样低智商,不思进取,过分溺爱嘅乡下家庭同样罪孽深重。

电影中所有嘅角色都很可怜,却又都不值得被可怜。

我觉得唯一唔应该遭到过分责难嘅係溜冰协会。呢个世界从嚟都係唔平等嘅,即使係共产社会亦仍然会存在个体天赋嘅差异,花滑虽然係贵族运动,但冰协并冇拒绝任何人参加运动,佢只係要求大家按规则行事,对运动员嘅家庭、教育、谈吐、服装都有要求,规则并唔针对个人,同理佢亦冇理由为咗任何人而降低标准,即使妳係技术上已经係世界第一。係古希腊,士兵上战场係需要自备装备嘅,贵族嘅儿子可以骑马持枪,农民嘅儿子就只可以徒步扎锄头,可见打仗亦係分阶层嘅,今日嘅奥林匹克正係源于城邦混战嘅当年。社会并唔拒绝个体嚟挑战规则,只係挑战者应该清楚佢要为此付出更大嘅努力,而且必须做好随时失败嘅准备。历史上出过唔少平民出身嘅战争英雄,只係我哋忽略咗,被历史淹没嘅平民士兵更多而已。

Robbie嘅表演相当出色,单讲花滑,虽然佢本人肯定跳唔出三周半,但从电影嘅表演可见,绝对已经为本片练成专业级了!实力证明佢绝对唔係花瓶,呢个亦係点解荷里活能遥遥领先全球嘅原因。从《华尔街之狼》走到今日,Robbie一直係我最关注嘅明星,真唔敢相信佢竟然係90后,越嚟越有大表姐嘅风范。Allison Janney凭借谭雅妈令人惊掉下巴嘅抢戏表演夺得今年奥斯卡最佳女配,实至名归;“冬兵”虽不及女角们亮眼,但同样可圈可点,不可或缺。

还有就係电影嘅拍摄手法,访谈嘅形式自係一项,各种倒叙、插叙运用得天衣无缝,足以被写入教科书。

片末,电影重温咗1991年全美赛上谭雅首次跳出三周半嘅原版视频,果个自豪激动嘅谭雅令人欣喜,我真希望其实呢个先係电影嘅结局,咁佢就将係一部正能量满满嘅励志片了。但,命运却没有复盘。

非常精彩,强力推荐,考虑收藏。

我,花样女王的更多影评

推荐我,花样女王的豆列