【电影】18020[4.26]《星球大战8:最后的绝地武士》

潮爆Ryohei
2018-04-29 09:32:52

专门搵咗一个夜晚,留足时间嚟完成呢部《星战8》。因为作为一部主流科幻片续集,本片真心长,152分钟嘅时间注定佢唔单只係故事中嘅一个片段咁简单。对经验并唔充足嘅我,电影确实叙述得有头有尾,就算上一集冇睇过,本片都几乎可以自成体系,带俾我意料之外嘅精彩。

“星战”并唔基于任何已有嘅文学作品,本身就係开放嘅主题,即使再写个50年,一样可以创作出无穷无尽嘅故事,只要卢卡斯还在世,呢场关于正义同邪恶嘅战争就可以係银河系一直打落去。遥想系列第一部上演嘅1977年,本片海报上超过一半嘅角色都还未出世,可想而知呢个係隔咗整整一代人嘅情怀啊。“May the Force Be with You.”我听起嚟陌生嘅一句话,对星战迷嚟讲,可能就同再过30年之后,我听倒“Winter is coming.”嘅激动一样。

为咗保留果份经典嘅味道,即使已经跨过四十载,全银河嘅科技基本“毫无长进”——歼星舰还係笨重咁係天空中挪动,两军对垒还係要依靠小飞机互射。呢啲係我睇嚟滑稽嘅画面,可能正係粉丝最执着嘅细节,就好似我会因为新变形金刚变得身材流线,冇咗童年回忆嘅影子,而坚决唔睇真人版电影一样。

2016年12月28日,距离本片上映还剩唔到一年时间,扮演莱娅公主,凭借1983年《星战3》走红,成为一代美国人梦中情人嘅Carrie Fisher病逝,本片就此成为咗佢嘅遗作。呢个从以美貌走向观众,到以坚强领导抵抗军引领希望嘅女人走了。海报上,莱娅公主嘅头像唔係最大嘅,却无可取代咁牢牢占据住画面嘅最正中,亦算係对Carrie Fisher一生意义重大嘅电影係终点为佢致以嘅最崇高嘅敬意。

整部电影不过不失,两颗星俾电影,一颗星向莱娅公主致敬,保守推荐,不收藏。

星球大战8:最后的绝地武士的更多影评

推荐星球大战8:最后的绝地武士的豆列