【电影】18019[4.22]《前任3:再见前任》

潮爆Ryohei
2018-04-25 21:35:24

其实单睇标题同海报,基本可以确定本片绝非一部优秀嘅作品,我哋大可以用时尚爆米花嚟定义呢一类型嘅电影。但我又始终无法将本片归入烂片嘅行列,因为佢讲述嘅爱情与当下嘅都市人如此相似,无处不在令我共鸣嘅细节。

韩庚同郑恺,后者负责搞笑,前者负责表现深情款款,少不了聊妹约炮,放飞自我穿插其中,各种嘻哈喧闹嘅注水画面自然係为咗充实剧情,但从片头两人对伴侣不满嘅吐槽,到最后男女主角嘅自我剖析,故事嘅主旨其实一直都冇偏离过轨道。所以会分手,还係因为成长。

两个人从婚姻开始相守一生,佢哋既係爱人,亦係旅伴,甚至后一个身份还更长久一啲,爱情只係係感情旅途最开始撮合两人嘅催化剂,荷尔蒙冷却后,两人如何相互扶持,继续走落去,依靠嘅可唔再係激情。我女友话,男女主角最后所以会分手,係因为世界观唔一样,一个人想要拼搏,而另一个人想要安稳。我觉得,世界观不过亦係结果,更深层嘅原因在于佢哋係感情旅途中冇同步咁成长。

男女主角最开始会走埋一齐,就证明当初佢哋嘅世界观係一致嘅,但世界观并非一成不变:男主为咗两人嘅未来,当然可能亦包括佢个人嘅野心,係事业上努力拼搏,亦小有成就;而女主安于係老板手下打工,做一个小职员,准时上落班打卡嘅现状,从状态不佳,就允许放长假可见,佢负责嘅绝非什么关键岗位。由此,两人之间出现咗差距,而且越拉越大。女主话佢“冇做好男主事业成功嘅准备”,即使对方并无怨言,但佢係感情旅途中感受到咗挫败,佢变得自卑,所以先会要求男主不断用时间、精力、行动去证明对佢嘅爱同专注,用通俗嘅话去讲,此刻嘅女人严重缺乏安全感。

成长上嘅不同步,注定会打破感情嘅平衡。当女主係cafe遇到更年轻,更有才华,同今日嘅男主更匹配,而且同曾经嘅自己一样自信嘅对手时,女主嘅心态立即崩塌了。电影嘅呢一幕刻画得好好,看似端庄冷静嘅外表隐藏唔住女主强作镇定嘅内心,而仰视女主嘅对手虽然瞪住稚嫩嘅大眼,此刻却係沙发上稳如磐石。短暂嘅对视其实已经注定咗故事嘅走向。虽然,电影係最后冇为我哋呈现一个大团圆结局,但咁样嘅结果其实先係真实嘅,男主同女主,男主同萝莉,女主同暖男,呢几段感情或者还会有波折,但终会走向平衡。

可能会有好多人抱打不平,觉得毕业至今多年嘅付出,却敌唔过半路杀出嘅萝莉同暖男。我只想讲,感情从嚟唔係一场投入与回报可以被计量嘅交易,更唔係道德绑架,你嘅人生只有一次,我亦一样。所以,爱的早,不如爱得刚刚好。

代我自己,亦代我现在嘅旅伴,感谢果啲曾係我哋生命中出现又离去嘅前任们,係你哋令我哋成为咗更好嘅自己。

无论大家点样评价,反正我个人係好中意田羽生呢个导演,睇过嘅“前任”1同3都好合我意,特别係选角,女主女配通通都係我嘅菜,尤其是女四!哈哈哈~~~

精彩,推荐,待收藏。

前任3:再见前任的更多影评

推荐前任3:再见前任的豆列