头号玩家 头号玩家 8.7分

【电影】18017[4.7]《头号玩家》

潮爆Ryohei
2018-04-14 23:41:35

係上映嘅第一日,本片就係豆瓣上被刷出咗9.2嘅高分,比横扫荷里活嘅三部《魔戒》得分都要高!对于一部主流科幻片,呢个分数实在高得有啲令我震惊,想嚟呢个既代表观众对斯皮尔伯格嘅认可,亦反映网络虚幻同社会现实嘅冲突确实係当下热门嘅话题,但除咗一个当红导演抓住咗一个当红话题之外,电影还有什么?我能搵倒嘅实在唔多。

豆瓣上被引用得最多嘅影评係一篇号称从本片搵倒咗119个彩蛋嘅文章。其实我唔係好理解作者嘅心理,彩蛋固然係一个吸引人嘅点子,但佢无论如何都唔应该同作品本身混为一谈啊。作为一个从Gameboy时代一路走嚟嘅人类,我明白彩蛋能带畀游戏玩家嘅欢乐。最令我共鸣嘅经历,莫过于小学时玩《宠物小精灵·银》,卡带有一个保存时断电可以复制精灵嘅bug,我曾经半夜偷偷起床,彻夜重复做复制,复制咗几十只路基亚。所以我并唔係远离游戏,而係我能分清楚情怀同电影本身嘅差异。

我承认,当我睇住士官长迎面冲嚟嘅时候还係很鸡冻嘅,当元祖高达从天而降嘅时候,我整个人都兴奋得要燃起嚟,但high完之后,我哋还係唔难发现本片剧情嘅羸弱。父母双亡嘅少年、天生缺陷嘅少女、住车库嘅黑人,还有冇大人管嘅亚裔小孩,这不就是一群典型嘅loser吗?然后呢群骨骼精奇嘅loser因缘际会组度打败咗坏蛋,拯救全人类,这不就是最典型嘅荷里活平民英雄故事么?所以话,呢次故事除咗傍上咗热门嘅情怀,其实乏善可陈。

电影中嘅反派IOI,不过一间第三方周边厂商,却妄图挑战世界最大游戏公司,咁同多彩机箱想击败EA有咩区别?!呢个设定亦太科幻了吧。然后讲到IOI係游戏中搞垄断,激发一场全服大暴动,咁集中嘅巨大数据流,服务器竟然冇崩溃!还有政府去哪了,难道总统都上线玩VR了?换着係大陆,咁严重危及社会秩序嘅事件,广电总局早就出动停服了好吗。最后,High Five小队获得游戏经营权后,竟然推出每周停服两天嘅惊人政策,呢个亦太扯淡了吧,男主就有女伴啫,咁全球咁多光棍玩家叫佢哋返屋企撸管么?係成功令人们回归现实之前,High Five会首先係现实中激发一场同游戏一样嘅大暴动吧,佢哋唔怕畀人暗杀?可见,论逻辑,本片同样漏洞颇多。

经过首映后狂热嘅第一周,我见证咗本片从9.2分逐步下滑,到我观影嘅当日,定格到8.9分嘅位置。事实已经证明本片绝非神作,但精彩嘅视觉效果还係很对得住斯皮尔伯格嘅大名,亦不枉我特意买嘅iMax 3D戏飞。

好睇归好睇,但远冇预期咁精彩,科幻片我还係喜欢《湮灭》嘅样子,佢留畀观众嘅除咗肾上腺素,更重要嘅係思想,因为只有思想先係永生不灭嘅。推荐,但不收藏。

头号玩家的更多影评

推荐头号玩家的豆列