湮灭 湮灭 7.2分

【电影】18016[4.1]《湮灭》

潮爆Ryohei
2018-04-07 17:31:50

虽然2018年只过去咗短短嘅1/4,但我已经相信,本片係年度最佳科幻片最有力嘅竞争者。佢讲嘅係科幻创作中老生常谈嘅话题——对未知嘅恐惧,但又绝对唔係我哋睇过无数次嘅单纯对奇异生物嘅恐惧,而係展示咗一种生物多样性嘅可能,由呢种可能推翻我哋已知嘅世界,进而航向一个我哋难以驾驭嘅未来。

你有冇想象过外星生命嘅外表?佢有几多只眼,几多把口,几多个头,几多对手?佢哋係满口獠牙,还係全身厚甲?人类科学家穷尽一切手段,掘地三尺都想係火星上搵到水嘅踪迹,并照住地球嘅样子係各星系中寻找生命适居带,因为佢哋相信只有满足咗呢啲条件,生命先有存在嘅可能。我想起一段《三体》中嘅往事,当人类无比自豪嘅太阳系舰队全军出动耀武扬威嘅时候,“水滴”以令人无法想象嘅硬度同速度瞬间摧毁咗所有战舰,人类舰队全军覆没。外星生命嘅存在形式可能同样係我哋无法理解嘅,佢可能既唔需要水,唔係碳基生物,亦唔害怕绝对零度,唔需要阳光,甚至于佢根本就冇物理载体,只係一个能量团。当然我理解科学家係太空中寻找水嘅做法,因为如果外星生命以我哋无法理解嘅形式存在,那么我哋也许根本就无法交流,无法了解彼此,我哋唔愿意面对呢种未知,亦唔知如何去面对呢种未知。

故事係美洲海岸上创造出咗一个被外星生命隔绝,被称为shimmer嘅区域,呢个区域并唔封闭,阳光、水流、空气、植物、昆虫,甚至人类都可以自由穿越佢嘅边界。但shimmer却会折射信息,一切信息,从两极发出嘅地磁波,到无线电,到红外线,到神经递质传递嘅电信号,到细胞核分裂嘅DNA遗传信息,所有信息都被折射,而又因为係折射,受条件差异影响,每一次折射结果都係未知嘅,因此係shimmer中,一切都不停咁发生住无法预知嘅变异。长住鲨鱼牙嘅鳄鱼,开出五颜六色花朵嘅植物,透明嘅鱼,流动嘅肠子,会说话嘅熊,犄角上开花嘅鹿,透明嘅树,还有自然长成人形嘅植物。係呢道,什么生殖隔离,物种界限通通被打破,一切生命本质上都回归到最初嘅同源异形细胞,相互共享能量同物质,交叉融合。

湮灭,係物质同与其对应嘅反物质碰撞消失而释放能量嘅过程,因为物理学意义上物质嘅客观存在係呢一过程中彻底消失,完全转化为能量,因此湮灭亦係最高效嘅燃烧过程。我哋由于shimmer嘅折射,以细胞为单位分崩离析,被湮灭,又被复制,被重构,既吸收住其他生命单位,又释放住能量,供给畀下一次反应,最后整个世界变成我中有你,你中有我嘅状态。我哋嘅思维其实亦无时无刻唔跟随客观世界发生紧变化,就像人不可能两次踏入同一条河。你睇倒嘅或者还係那个熟悉嘅我,但我却再亦唔係从前嘅我,我早已根植係千千万万个佢之间,其中亦包括你。呢个过程,仿佛就係一场海拉细胞嘅盛大表演,永无止境,又生生不息,既摧毁一切,改变一切,又同时创造一切。

无论从外星生命嘅存在形式,还係佢嘅构造形式,抑或讲佢嘅繁衍形式睇,都显然远远超越咗人类已知嘅理论范畴,挑战住人类嘅智慧尊严。更重要嘅係,既然有湮灭回到原始状态呢一个过程,那么人类本质上同其他低等生命就唔存在差异了,人类通过亿万年艰难进化建立起嘅物种优势霎时间荡然无存,重重咁跌落咗主宰者嘅神坛。

其实细细回想,好多经得起时间磨砺嘅科幻作品都离唔开关于人类係宇宙中定位嘅思考,我哋一再考问自己存在嘅意义,就係为咗确定人类对地球嘅统治是否真实。但越係更深入咁探究,我哋越係发现人类对生命嘅理解係如此狭隘,作为宇宙中渺小嘅一粒沙,宇宙嘅真理或者根本未轮到我哋去探究。

外星生命係灯塔点亮咗指引航向,象征希望嘅“光”,却为人类带嚟咗未知嘅恐惧,对已知嘅旧世界造成强大嘅威胁。但shimmer嘅出现,并唔係错误,佢正係通过湮灭重启万物嘅新世界嘅起点,“上帝不会犯错误,某种程度上,这一切是上帝的旨意。”

毫不夸张咁讲,《湮灭》係本年度我最期待嘅科幻片,既因为佢极富深意,一听倒就会令理科生醉倒嘅名字,亦因为曾经最令Léon牵挂嘅小女孩,还因为曾拍出《机械姬》嘅英国导演,更因为曾係2015年击败《三体》夺得星云奖嘅原著《遗落的南境》。而期待嘅结果,显而易见,完全冇令我失望。《湮灭》唔係一部大众化电影,唔係果种打打跤、讲讲笑话、让观众睇得很爽嘅爆米花电影,而係需要静下心嚟思考嘅电影。

除咗节奏气氛上同2017年我深爱嘅神作《降临》相似,同样运用非线性叙事,想嚟,佢哋还都表达咗一种向死而生嘅思想,“死是生的一部分,而非生的对立面。”未知并不可怕,纵使会粉身碎骨,我却推开咗通往新世界嘅大门。

非常精彩嘅一部电影,既赞美电影本身,亦为佢背后浩瀚嘅深远所惊艳,4月13日大陆上映,有走进戏院再次观摩嘅冲动,极强力推荐,考虑收藏。

湮灭的更多影评

推荐湮灭的豆列