芳华 芳华 7.6分

【电影】18015[3.28]《芳华》

潮爆Ryohei
2018-03-31 看过

文工团,一个单纯讲出嚟就充满历史气息嘅名字,注定令《芳华》係追忆芳华嘅同时,自然而然咁多咗一份沉甸甸嘅时代感。交由一个本身就係文工团出身嘅人去叙述文工团嘅芳华,满眼係国人特有嘅美学视角,谱出嘅故事自然亦最能打动从前嘅过来人。

“世上有朵美丽的花,那是青春吐芳华。”芳华喷薄而出,青春嘅美丽根本无可遮掩。明媚阳光下,闪亮嘅眼神,动人嘅身影,清脆嘅对话声,无一唔凸显住青春嘅灵动,芬芳年华招摇咁展示住自己嘅骄傲,甚至一度盖过咗果个时代最深刻嘅印记。

矛盾、嫉妒、残酷与成长,呢啲经典嘅青春片元素当然唔会缺席,只係再明媚嘅阳光,再骄傲嘅青春都有抵不过嘅洪流,人终究係社会嘅造物,不可避免咁背负住社会所施与佢嘅教化与伤害。小小宿舍中,因为上一辈出身嘅差异,一层薄薄嘅床板划出一道尊卑有别嘅巨大鸿沟。所谓无产阶级,其实个中亦区分咗三六九等,而且佢缔造嘅阶级壁垒甚至要比资本主义更加坚实牢固,难以逾越。军队中,缺乏资本嘅平民即使係形式上与当权者后代平起平坐,却仍然要一边忍受欺侮,一边赔笑,还翻身无望,从踏入军大院门口嘅一刻就已注定咗往后低人一等嘅人生。

如果处处都政治优先嘅社会环境还唔係摧残青春嘅最大敌人,那么战争就成咗敲碎芳华嘅重重一棒。从小就不鲜听闻果场係和平年代突兀而起嘅战火,虽然都係只言片语,语焉不详,但佢嘅血腥与残酷还係十分清晰咁烙印係周遭嘅亲历者脸上。冯导一段达6分钟嘅长镜头虽无以媲美《荒野猎人》,却仍然令观众身临其境,深刻而写实。一无所有嘅男女主角係战争中赌上一切,却与当权者后代嘅距离越拉越远。

我唸,人或者真要过上至少一代嘅时间,先有资格去评价青春。缺乏时间厚重嘅沉淀,我哋至多可以吐槽个体嘅转变,却无法看清个体与群体间相互影响,摩擦运动嘅轨迹。我哋自以为改变住时代,却亦被大时代驱使住去执行时代赋予嘅动作。的确,电影忠实咁还原咗果个年代嘅芳华,係属于果个时代所有国人共同嘅记忆,你哋曾係历史中美丽过,青春嘅光芒使人怀念,却亦不可否认其中广泛咁存在住男女主角呢种唔单只係残破,甚至係惨烈嘅青春。

係电影嘅最后,文工团里曾经同窗十载嘅战友们都拥有咗一个看似美好嘅归宿,他日,假若我哋回忆起呢部电影,首先浮现係脑海嘅亦多半係泳池旁奔跑而过嘅金色身影。岁月不经意咁过滤掉果啲晦暗嘅颜色,放大咗其中温暖嘅色泽,最后留係银幕上嘅只剩下芬芳嘅年华,只係偶然有翻开呢篇优美画卷,细细研读嘅有心人,能嗅到笔触间浅浅嘅叹息。

身处青春嘅半途,我既无力评价过去,亦难以确定我受社会被动选择咗多少,只能不断怀抱住对岁月嘅感触同希冀,继续走落去。愿流年可忆,未来可期。

呢次,冯导拍嘅係严歌苓嘅作品,但想必亦係讲佢自己嘅故事。全片情感拿捏得自然而恰当,画风令人有张艺谋嘅错觉,唯叙事略显不足,萧穗子名为主角,却仅仅用几段次要情节起衬托作用,无论同刘峰,还係何小萍,都冇连起多少关键嘅情感线索,若讲佢係代表观众嘅第三人称视角,亦并冇完整贯穿整个故事,定位比较模糊。

作为大师,冯导挑战高阶青春片,算交出咗一份及格嘅答卷。精彩,推荐,不收藏。

芳华的更多影评

推荐芳华的豆列