正义联盟 正义联盟 6.5分

【电影】18014[3.21]《正义联盟》

潮爆Ryohei
2018-03-28 看过
讲出嚟你可能唔信,我睇一部炒鸡英雄电影嘅时候竟然训着了!!!所以可想而知呢部戏究竟係有几boring。本嚟就口碑不咋地嘅蝙蝠侠同神奇女侠,加上缺乏群众基础嘅3个新人,再搭配羸弱不已嘅剧情,注定呢支DC漫画引以为傲嘅正义联盟同复联无法处係同一个档次。

DC嘅炒鸡英雄同漫威最大嘅唔同在于佢哋真係为做英雄而存在,唔係为咗娱乐大众。大都会之战中,佐德将军几乎将大都会夷为平地,而超蝙加WW三人小队独力抵抗住呢种外星力量,最后以超人战死告终。到本片,茫然嘅人类因为超人死而复生重燃信心,超人就仿佛耶稣一样,如同佢胸口嘅S,既带嚟力量亦带嚟希望。係DC宇宙中,炒鸡英雄係极少数几个,真嘅如同神一般,係芸芸众生中鹤立鸡群般嘅存在,而非随便满大街都有嘅异能人,呢种沉稳而神圣嘅感觉正係有别于漫威快餐文化嘅核心竞争力。

但为咗取悦观众,向快餐文化靠拢,DC亦变得越嚟越唔注重内涵。基调唔同,群众基础亦唔同,却偏偏搭上复联嘅叙事方式,结果就係一出120分钟又啰嗦又冇重点嘅长片。

蝙蝠侠美其名曰係leader,但身无长物嘅佢係团队中真可以用弱不禁风形容,当大家同大boss过招嘅时候佢只能係一边打喽啰!仲打得颇为辛苦;神奇女侠莫名变成团队暖风机,周旋于各个男性间十足交际花;本嚟负责搞笑嘅闪电侠笑点生硬而做作;最bug係超人,佢未出场嘅时候,大boss打到正义联盟满地找牙,佢一出场就打到大boss毫无还手之力,咁厉害仲要正义联盟嚟作甚?我白白浪费咗个几钟头睇5条废材真係日了狗了。

遇上一部咁无聊嘅电影,殃及我最爱嘅AA气场都low咗好多。能请诺兰返嚟收拾呢个烂摊子吗?

Boring,唔好睇,毫无推荐价值,待删除。

正义联盟的更多影评

推荐正义联盟的豆列