追龙 追龙 7.2分

追龙

Fung_Ng
2018-02-14 18:22:30
呢几年电影公司係越嚟越唔敢将王晶嘅大名写上海报了,因为每每提到佢个名,就几乎自然而然同烂片画上咗“=”号,但呢一次,王晶嘅电影,却带俾咗我些许意料之外嘅体验。

先讲片名,“追龙”二字既充满黑社会江湖气息,又仿佛隐喻背后跛豪同雷洛呢两条大龙,待睇到电影中后,先从对白中知道,追龙原嚟还係黑话中有吸毒嘅意思,层叠中凸显住导演取名之巧妙。

然后係角色,五亿探长雷洛嘅大名耳熟能详,而黑帮大佬跛豪嘅朵虽然冇咁响,但亦算得上名角。史实中呢两个人其实并冇什么交集,将佢哋联系起身,就好似《树大招风》将三大悍匪写埋一齐一样,主要係为咗满足观众嘅臆想。但因为剧本编排得当,呢两个本身旗帜鲜明嘅角色就变得亦正亦邪,身上充满住冲突同变幻,令故事传奇色彩大增。

再跟住係表演,刘华拍过咁多无间道,本色出演就已足够,倒係一直并唔感冒嘅甄子丹令我眼前一亮。为咗演好跛豪呢个角色,佢首先学嚟咗一口潮州音广东话,举手投足,每个表情,都将跛豪重情、忍辱、义气、张狂嘅各面表达到位。真不愧係香港影坛滚打多年,被沉淀落嚟嘅就係实力。

最后係时代背景,70年代正係香港开始起飞嘅阶段,佢既承载咗香港人回忆中美梦嘅起点,亦係光明前夕最黑暗嘅午夜,自然有无数关于正邪嘅博弈令人津津乐道。对比返半年前讲九龙城寨“慈云山十三太保”嘅大烂片《毒。诫》,本片实在有天壤之别。另外,虽然本片渲染咗一啲关于香港被殖民者蹂躏嘅气氛,但讲句公道话,如果冇殖民历史,亦绝对唔会有今时今日嘅香港。电影中英国警察闹跛豪係渔民,虽然唔中听,却係实话,殖民者一方面破坏香港,但另一方面亦成就咗香港,正係有横行嘅贪污受贿,先有麦理浩下定决心成立ICAC,而正係廉署打造出嘅亚洲最清廉公务员队伍,为日后香港经济腾飞保驾护航。细细个睇广告都知道,“香港胜在有ICAC”。

论警匪片,本片不比杜琪峰,自然亦难望《无间道》项背,却仍不失为2017年首屈一指嘅港产片代表。倒係电影中除咗一众撑场嘅男演员之外,女演员几乎清一色全部要北上引进,再一次暴露咗香港电影青黄不接嘅尴尬。

追龙的更多影评

推荐追龙的豆列