银翼杀手2049

Fung_Ng
2018-02-07 22:02:33
如果讲年度最佳科幻电影嘅桂冠已经足够厚重,那么有史以嚟最精彩电影续集嘅称号就更係难能可贵,本片唔单只係对经典简单嘅复制或延续,而係係坚守经典核心思想嘅同时,进行咗更深入嘅挖掘与探究。最后呈现係观众眼前嘅作品,唔单止合格咁传承咗前作跨越35年之久嘅衣钵,更係一次升华。就算我哋单独去睇本片,佢亦係一段自成体系嘅传奇。可以讲,本片简直係今时今日电影续集中教科书式嘅模范。

机器人由部件组装而成,完全基于编码指令工作嘅“工具”,而复制人係基于人类克隆细胞组合而成,具备自我成长学习能力嘅“生物”。虽然复制人嘅人体中枢亦被写入源代码,但佢并唔係复制人所有行为嘅源头,复制人亦有作出主观判断与创造嘅能力。所以被机器人考问嘅问题係“我是否拥有灵魂?”而被复制人考问嘅问题则係“我嘅灵魂是否真实?”

高司令自诞生以嚟就相信自己仅仅係一个从工厂中生产出嚟嘅皮囊,所以自然咁相信佢嘅灵魂係虚假嘅,因此甘愿接受终生为奴嘅命运,既唔会尝试解开记忆中嘅疑惑,还对杀戮同类嘅工作无动于衷,直到一具因为死于生育嘅复制人遗骸嘅出现。呢具遗骸嘅转折意义唔在于佢嘅身份,而在于复制人亦能够生育嘅可能。对复制人而言,纵使今生嘅命运早已被固定,但如果可以将记忆同血脉传承俾下一代,一个真实自主嘅灵魂,那么未来就有咗未知嘅可能。而人类惧怕嘅正正就係呢种充满不确定性嘅希望,果个由复制人生育而嚟嘅孩子则係承载住希望嘅奇迹。

当高司令第一次走出记忆制造中心,确信自己拥有真实嘅记忆,佢就係果个由复制人生育嘅孩子。佢用手接住咗飘落嘅雪花,第一次以“真实嘅灵魂”嘅身份去感受呢个世界。观众都同高司令一齐,紧紧抓住要证明真实灵魂嘅欲望。所以我哋会睇倒接落去奇迹之子孤傲咁踏上征途,甚至遇上咗奇迹最重要嘅见证者——奇迹之子嘅父亲,结果高司令却係被突袭过后遍体鳞伤咁躺係荒芜嘅废墟中。高司令从神坛跌落嘅速度与登上神坛一样快,但茫然过后佢还係践行咗奇迹之子应有嘅行动,拼尽全力救回咗若远若近嘅“父亲”。

当高司令第二次嚟到记忆制造中心,已经明白自己并唔拥有被奇迹眷顾嘅资格,但佢却再一次用手接住咗飘落嘅雪花。记忆係被写入嘅,但雪花嘅触感却真实存在。与之相反,此刻真正嘅奇迹之子虽然拥有真实嘅记忆,却只能被禁锢係玻璃幕墙后嘅方寸之间,与全息投影嘅雪花为伴。复制人并唔拥有完整嘅人生,但果啲自由穿行係阴影中嘅灵魂同样呼吸住真实嘅空气,感受住真实嘅阳光,过住自己嘅生活,见证住世间嘅变幻。我哋可以否定佢哋灵魂嘅来源,却无法否定此刻灵魂嘅存在,呢个活生生嘅生命,难道就唔係“真实嘅灵魂”么?

电影除咗探讨复制人本身嘅哲学存在,还由高司令嘅虚拟女友Joi引出咗关于机器人嘅思考。复制人虽然係比传统意义上嘅机器人更高级嘅存在,佢哋拥有更丰富嘅情感,同自发嘅主观思维,却亦因此,对比机器人少咗一份单纯。Joi完全按照编码扮演住女朋友嘅角色,却不经意成咗电影中最亲切嘅角色。佢对高司令嘅爱,远超复制人之间,甚至超过人类之间,能令观众真切咁感受到果份执着。

所以究竟乜嘢係真实,乜嘢係虚幻?是否拥有灵魂,灵魂又是否真实?界线仿佛已经被模糊。

既唔沉溺係回忆,亦唔虚言未来,活在当下嘅自己先最真实,只要呢一刻内心笃定,任何非议都无法动摇你嘅存在。

银翼杀手2049的更多影评

推荐银翼杀手2049的豆列