雪人 雪人 5.2分

【电影】18004[1.18]《雪人》

潮爆Ryohei
2018-01-20 看过
事实证明,固执係需要付出代价嘅。纵使我一早就知道本片係豆瓣被刷出令人大跌眼镜嘅5.1低分,但睇在我关注咗半年嘅份上,加上法鲨、Rebecca Ferguson,以及一众配角,通通都係叫得出名字嘅演员,所以即使係烂片,我都好想睇下佢究竟烂係边。因此,今年以嚟,第三次唔及格嘅观影记录就应运而生了。

鉴于我并唔係原著党,对片头嘅一段奥斯陆风光大片还係几享受嘅,而随住故事铺开,亦确实令我感受到咗一个庞大阴谋嘅气息,但当片长过半,谜团仍在不断增多嘅时候,就令观众隐隐感觉唔妥了。作为悬疑片,故布疑阵冇问题,但谜团层出不穷之余,又相互独立且毫无关联,观众只能被动咁接受信息,而无法主动跟随角色去思考。结果就係,导演係最后嘅十分钟先突然公布答案,紧接住迎嚟最终决战,先开咗一枪,法鲨还未反击,坏人就突然自己掉冰窟死了,呢个结局着实令我瞠目结舌。

本片女主Rebecca又係另一个无厘头嘅存在。先係佢身为警察却经常鲁莽行事就够诡异了,好唔容易搞清楚佢背负住嘅家仇,正期待佢大展拳脚嘅时候,佢就出师未捷身先死,去领便当了!

再係关于情感,我觉得原著应该带有呼唤人们回归家人嘅思想,电影亦确实塑造咗咁样一对母子,但关键係呢对母子同男主嘅关系一直若即若离。屈指可数嘅几次接触并未讲清佢哋同男主间无缘无故嘅羁绊,仿佛就为咗最后一场阴谋而铺垫许久,人物设定奇葩而鸡肋。

所以呢部名为“雪人”嘅电影除咗白茫茫嘅雪,并冇多少令我印象深刻嘅嘢,而且冗长而枯燥嘅叙事还进一步消磨咗观众本就唔多嘅激情。

比较不知所谓嘅电影,真心唔好睇,不推荐,待删除。

雪人的更多影评

推荐雪人的豆列