悟空传 悟空传 5.1分

【电影】17058[11.26]《悟空传》

潮爆Ryohei
2017-12-03 14:15:45
《悟空传》所以有别于我哋已经烂熟嘅一众西游电影,离唔开今何在嘅名字,就好似韩寒一样,係果个互联网起步,自我意识萌芽嘅年代,佢哋传达嘅思想既离经叛道,又前卫而深刻。

传统思维中,如来一直都係正义力量嘅最终代表,而呢次,天庭却成为咗独裁专制嘅化身,企到咗自由嘅对立面。如来用五指山镇压悟空,其实就如同上帝降下天火焚毁索多玛城嘅故事,不过係动用权力去镇压果啲唔服从自己统治嘅人们,呢个同宗教对异教徒嘅镇压何其相似。而果啲揭竿而起,追求自由嘅灵魂嘅屈辱、辛酸同悲壮,就令角色形象一下子变得丰满而真实,亦令故事仿佛有咗史诗嘅味道。

自古以嚟就有云,凡人一生嘅命运早有定数,什么生死簿、天机仪都係呢个命运笼牢嘅替身,而孙悟空为打破呢副枷锁而对抗天庭,霎时间将呢个名字提升到咗全新嘅高度。

我未睇过今何在嘅原著,自然理解唔倒原著粉嘅失望,但即使係咁样一部被改得“面目全非”嘅电影,我还能强烈咁感受到今何在想要传递嘅思想,睇嚟电影亦算唔上失败吧。悟空、二郎、天蓬、卷帘、紫霞,呢出由后生挑梁嘅故事,表演却并唔马虎,有血有肉。花果山嘅妖云之战虽然乱入,却係全片点睛之笔,将屈辱同悲壮从口号变成咗画面,而徐正太同张志明嘅银幕大乱斗亦打出咗水平,精彩刺激,倒係天蓬同阿月嘅爱情受限于篇幅,着墨太少,显得朴素迷离。

与其话《悟空传》再一次改编咗西游故事,不如话佢重新解读咗角色嘅经历,为西行之路搵倒咗更合理嘅理由。从前,猴子为赎罪被迫取经,今日,猴子为抓住自己嘅命运而踏上征途,猴子嘅名字叫孙悟空。

不错,远比网上评价要好,保守推荐,不收藏。

悟空传的更多影评

推荐悟空传的豆列