“死渠头 你夜妈妈走黎我屋企做咩啊?”

MantouLau

睇左唔少既TVB,宜家大个左,会拣D自己中意既黎睇,尤其系中意警匪剧,唔会乜都睇。但系一旦拣左,一般都会坚持睇落去,所以一般都会沦为《赌城群英会》既“悲剧”,哈哈。烂尾一般都成为常态,编剧一般系后边都唔知咩事会突然断缆,好多本身好好既古仔好遗憾都唔可以好好甘收尾。《EU超时任务》其实有少少相反,一开始你会觉得好新颖,但系中间你会觉得枯燥,到最后逐渐高潮乃至看完结局大大提高了好感。

我承认我是年初开始看,因为看到第7集或第8集就知道信号王系卧底既时候,我以为一切都会去TVB既老方向发展,母霖到放弃倪部剧,就放下了半年。

其实倪种题材系宜家都唔算新鲜,起码系我了解入边,《明日边缘》《土拔鼠之日》都用过这种方法。即使系TVB,前有穿越古代既《寻秦记》,后有穿越到现代既《超时空男臣》。

下面系一个普通观众既睇法:

1、节奏紧凑,吸引眼球

下面系一个普通观众既睇法:

1、节奏紧凑,吸引眼球

或者系我对“拯救过去”倪种题材感兴趣,又可能系剧集一开始大大亲情牌,我觉得一开始其实就抓住左我——虽然我一直都以为成部剧集系讲点样拯救老豆。其实中间TIm既惨案、爆炸案倪种支点案件,一开始都可以认为系主线剧情有联系。总之,系真相之前,都可以吸引观众既眼球。每一集都有探讨、悬疑既内容,即使中间好容易令人产生弃剧既年头——的确系编剧将渠头卧底既事情篇幅过长。而且好容易人产生“你玩晒啦两个卧底”既感觉。不过剧终后仔细霖霖作为渠头同朱千雪既感情铺垫,都算系无可口非拉。

以剧集先被你一个真相,再被你一个穿越改变既理由。发散更加复杂既真相,当然有D系为左混(ZENG)淆(JIA)视(JU)听(SHU),就好似MO(剥)洋葱甘,好过瘾。倪个系对时间处理既功劳。再加上蝴蝶效应,成个剧集立即变得扑朔迷离起来。

2、感情戏既处理

即使一开始盲既都可以睇得出千雪同信号王系官方CP,但系系黑警未有咦郁之前我真系霖唔出放弃距现任男友既霖头咯。因为系一部警匪时装既,感情戏绝对唔可以占太多戏份,如果好似《赌城》全部搞感情,警察仲使做野既?雪同信不打不相识,到一齐穿越,一齐经历,一齐成长,由自私到逐渐开始关心他人,慢慢培养出黎既感情多左几份质感同埋可信性——倪个系建立系感情戏唔多既前提下;当然,与爸爸的冲突,爸爸与妈妈既关系,系破裂后修复,又多左份感动,有住同主角“我穿越左,我改变左”既感受,讲白左,睇人,反正家庭过段我比较有感触的,比较入戏。

3、结局

好多年母睇到结局MOVE到我既TVB剧集了(《赌城》其实都有,但系前面既质量太差,影响了结局带黎既震撼),尽管倪个套路之前睇《明日边缘》都有,都系倍是感动。其实我一直都觉得,从感性理性分析,无非就系两种结局:

#雪回复记忆

#雪母回复记忆,但距同渠头既又一段新既感情开始

三日好短,未来仲好长。

与开头对应,完结撒花。

4、PS

* “母乜野天长地久,唯有遗憾先至系刻骨铭心。” 信一系就面对一个死人,一系就要对住一个已经唔记得左你既人,两个都系一种遗憾;穿越一百次,见老婆始终要走,都系一种遗憾。世事无完美,可能遗憾有时真系一种另类既美丽吧。就好似女主片头话斋:“我以为穿越时空,可以掌握一切,但系生命既变幻,又有边个可以估得到。”

* “总之唔强求,唔多心,做左自己既责任就心安理得”

*剧集基本上母乜大牌老面孔,另一方面也被左好多机会被新人演出。事实证明,系TVB跑龙套都可以秒杀一个国产主演。

*同上,粤语同演技系我一直以黎——尽管剧情参差不齐,依然支持港剧既原因。

*渠头同差婆再次系街头相遇那一刻,系我最感动既moment。“原来一个人带住回忆翻去,得到既只有孤独,同放唔下既痛苦。”

EU超时任务的更多剧评

推荐EU超时任务的豆列