神奇女侠 神奇女侠 7.1分

【电影】17050[9.27]《神奇女侠》

潮爆Ryohei
2017-09-28 22:53:49
睇完嘅第一感觉係:DC漫画也就这样了。难得有一次,我表示对女导演嘅电影感到失望,又可能係原本我对电影嘅期望太高了吧。

本片取材自DC三巨头中最少影视化嘅神奇女侠,延续咗“超蝙大战”电影华丽登场嘅神奇女侠人设,既係一部前传,亦係一个完整嘅故事。想当年第一次睇倒神奇女侠时果份惊艳,175cm嘅大长腿同几乎装进宇宙星河嘅大眼睛,未上映就早已圈粉无数。再加上女权主义向嘅角色含义,助推口碑一路上扬。

但係最开始带俾观众嘅热情冷却后,就发现槽点越嚟越多。虽然话炒鸡英雄电影本身唔应该太认真对待,但唔代表剧组就可以马虎,本片嘅故事逻辑唔係科幻色彩浓厚咁简单,而係好多细节根本就经唔起推敲。堂堂亚马逊战士,竟然面对一小股德军就损失惨重,还讲什么维护世界和平?而主角却能係马克沁机枪嘅火网中冲锋陷阵毫发无损。训练咗几千年嘅前辈竟然不及呢个二十出头嘅小女子。而神奇女侠点解会对战力、智商都唔出众嘅男主投怀送抱亦颇令人费解,两人间嘅感情戏基本淡如流水,然后就不明不白咁嘴上了!真係好格硬咯。

文戏太多,武戏却少而敷衍。原本以为小镇之战只係稍微热身,却唸唔到已经係全片最流畅嘅打斗戏了,片尾嘅战神对决混乱之至,几方各自为战打到乱七八糟,令我差啲想跳过。明明个几钟可以讲完嘅故事偏要用平淡无奇嘅文戏拉长到140分钟。最后一再强行总结只有爱才可以救地球,却既冇令我感受到爱究竟係边,亦令神奇女侠荣登史上最幼稚炒鸡英雄。

盖尔•加朵饰演嘅神奇女侠的确美得无可挑剔,但撇开美美嘅演员,我却实在无法真心喜欢上神奇女侠呢个角色,艳丽嘅外表毕竟无法填补电影空洞嘅内涵。

相信我会好快忘记电影嘅剧情。竟然令我觉得7.1嘅评分偏高了,可见係有几一般,唔推荐,不收藏。

神奇女侠的更多影评

推荐神奇女侠的豆列