看不见的客人

Fung_Ng
2017-09-26 09:31:52
众所周知,本片最为人津津乐道嘅地方在于不断反转嘅剧情,但我今日最想讨论嘅,係该如何定义一部好电影。本片关键嘅角色其实只有4人,最主要嘅故事场景就係男主果间十米见方嘅公寓。正正係係呢间一居室公寓中,一宗关于2条人命嘅连环案发生咗令观众叹为观止嘅多次反转。两个智商同表现力同样超群嘅角色係短短60分钟内不断博弈,唇枪舌战间真相与假象激烈碰撞。罗生门并唔新鲜,但係不断被推倒重建嘅逻辑框架中丝毫唔发生差错就十分难能可贵了。

其实,当我再冷静落嚟重新咀嚼故事线索嘅时候,我发现最令我震撼嘅地方唔係角色有几聪明,而係果份为复仇同正义坚守到底嘅隐忍。背负住丧子之痛,而同杀子仇人,一个手染两条人命嘅恶魔相视而坐,却仍能不动声色将一台大戏演好,直到谢幕,一步步将一个如此谨慎,准备咗各式剧本准备随时招架嘅对手诱进陷阱,最后全身而对,片叶不沾身。可见,呢个角色唔单只具备强大嘅硬件天赋,还有一颗无比坚强嘅心,对佢,我除咗无限嘅钦佩,实在搵唔倒第二种能更准确概括嘅感情。

平凡嘅城市,平凡嘅人,写实嘅画面,还有并唔离奇嘅一宗案件,却能够拍出令所有观众拍案叫绝嘅优秀电影。所以,什么角色、配乐、视觉效果,其实都不过係锦上添花,放之于史诗嘅宏大场景中亦不见得能成就佳作。格局大小并唔重要,关键係有冇用心将故事讲好。就如同本片中一再强调嘅嘢——细节,优秀嘅细节具备咗将支离破碎嘅片段粘合成一条流畅链条嘅能力。

懦夫——凶手——正义——骗子——自大,凡人与天使不过咫尺之距,而天使同魔鬼亦不过一念之差。

看不见的客人的更多影评

推荐看不见的客人的豆列