断背山 断背山 8.6分

断背之“爱”,不是爱情,而是毒瘾。

潇湘仙子
断背之“爱”,不是爱情,而是毒瘾,正如Jack最后所说,“I hope I know how to quit you."

Jack和Ennis的悲剧不在于世俗的偏见,甚至也不在于性别的取向,而在于他们自己所做的每个选择。

除了母亲无条件爱着自己的孩子,每个人都可以选择是否去爱一个人,是否停止爱一个人,所以为什么那么多的恋人分手,而各自的生活仍在继续。可是Jack和Ennis选择继续他们的感情,虽然他们尝试终止,但始终藕断丝连的将错误延续。正如一个染上毒瘾的人,几次三番的尝试戒毒,却总是以失败告终。错误的道路只能通向悲伤的终点,虽然Jack和Ennis有二十年的时间去终止这个错误。

我为什么说Jack和Ennis的情感不是爱。首先,什么是爱?

歌林多前书13:4-8说,“爱是耐心,是恩慈;爱是不嫉妒,不自夸,不张狂;爱是不做害羞的事,不求自己的益处,不轻易发怒,不计算他人的恶;爱是不喜欢不义,只喜欢真理;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。

英文版:
1 Corinthians 13:4-7New International Version (NIV)

英文版:

4 Love is patient, love is kind. It does not envy, it does not boast, it is not proud. 5 It does not dishonor others, it is not self-seeking, it is not easily angered, it keeps no record of wrongs. 6 Love does not delight in evil but rejoices with the truth. 7 It always protects, always trusts, always hopes, always perseveres.

爱会让我们的生活变得完整,让我们的生命充满阳光和温暖,也会让我们变成更好的人。

可是Jack和Ennis之间的感情却让他们的生活变得支离破碎,他们痛苦,愤怒,羞愧,没有了耐心,充满了悲伤和绝望。这样的感情不是爱,我把它称为情欲的毒瘾,是Jack和Ennis互相迷恋的感情与同志间肉体的欲望交错而成的难以抗拒的毒瘾。这样的瘾来自于人类罪恶的本源,被魔鬼撒旦肆意利用,最终通向痛苦和绝望的深渊。

我痛恨魔鬼撒旦,也深深地为Jack和Ennis感到悲伤,同时非常遗憾他们没能真正认识主,从而依靠神的力量戒掉这个强大的情欲毒瘾,我知道,仅仅凭着人的力量,是很难很难很难戒掉这个瘾的。

《断背山》是魔鬼撒旦利用人类情欲把两个少年引入痛苦深渊的悲伤的故事,你可以说它是唯美的同志恋歌,但它绝不是崇高的爱情颂歌。神其实为每个人都预备了一个伴侣,一个让你生命充满光明和温暖的爱的伴侣,但我们常常没有耐心等待这个人,也不相信神真的为我们预备了这样一个人,于是在情欲和魔鬼的作用下选择了一个错误的人,结果导致悲剧的发生。

最后附上几个问题供大家讨论 (摘自patheos.com):

1. The tagline for Brokeback Mountain is, “Love is a force of nature.” Do you agree? Do we get to choose whom we fall in love with? Do we get to choose our sexual orientation? Why or why not?

2. Ennis’ parents died when he was young. Do you think the loneliness he experienced as a child played into his attraction to Jack? If yes, how so? When he got married, why didn’t Alma’s love satisfy his need for companionship?

3. Do Ennis and Jack love each other because they’re gay, or are they gay because they love each other? Explain. Had they never met, do you think one or both of them would have happily lived a heterosexual life? Why or why not? What does that say about the nature of sexual orientation?

4. Ennis and Jack determine that their bond is no one else’s business. Can love—gay or straight—stay secret and be and/or remain healthy? Why or why not?

5. How should we approach films that depict gay relationships? What, if anything, can we learn from such movies? About the gay culture? About ourselves?

有点懒,就不翻译了。。

断背山的更多影评

推荐断背山的豆列