同囚 同囚 5.7分

打个五星拉拉分,也许这里太多良善!

大骗子
2017-08-05 17:17:08
跟住落黎我想讲既,并不是从拍摄手法或者其他更电影专业既角度出发。
呢部电影带给我既感觉就像一念无明一样,代入感非常强。
剧情唔拖沓,前面游学修入去之前可谓的确令我感受到当年三五成群既快感。
后生仔的确唔知对错,亦好少去霖后果。
体到评价如此差,甚至有人话无聊,大概是现在义务教育或是住宿属于大部分人。
如果话体呢出戏,觉得闷或者无聊,我霖都系一个原因,写呢D影评既人从来都没机会接触到呢D野,他们也许连在社会上犯错既机会都没有,甚至可能大声讲野都好少有。而在香港呢一块,可能广东人火气大,就算读到博士,三言两语之间都可能会叼你老母。
影片开头既时候,非常熟悉,后来阿凡入去果一刹那,又会有几多人真系有共鸣,或者当时既自己就好似距甘。同囚响呢一刻感染到我,好真实。
俗语话,识时务者为俊杰,从前硬朗既阿凡,最后都系变得顺从,呢度就系棱角被磨平既开端。
关楚耀既故事线,从我既理解角度黎讲,其实距同阿凡系一样既,同样都系受紧“惩教”。影片揭示出少管所既黑暗之外,另外都讲紧一个道理。
“你在凝视深渊的时候,深渊也在凝视你。”

呢部电影带给我既感觉就像一念无明一样,代入感非常强。
后生仔的确唔知对错,亦好少去霖后果。
“你在凝视深渊的时候,深渊也在凝视你。”

ps: 香港大片已经少有了,有人话没落了,但我认为真系本土特色宜家系最强盛既时候,拍出黎既戏都越来越有自己独特既风格,只可惜,上世纪距地致力于拍喜剧,本世纪距地致力于拍悲剧。
但我不认为香港电影是真的越来越差既,只系面对既观众群越黎越少,即使像《29+1》,《此情此刻》甘样既剧情片,我相信体既人都会越黎越少。但我,仍然期待甘样既作品。

同囚的更多影评

推荐同囚的豆列