浴血华沙 浴血华沙 7.4分

【电影】17040[7.23]《浴血华沙》

潮爆Ryohei
09年1月,我睇咗人生中第一部波兰电影《卡廷森林》,满腔激愤下付诸文字宣泄心中嘅怒火,写低咗QQ空间嘅第3篇文章。8年过去,当空间嘅文章已经更新到第542篇,我终于迎嚟咗人生中嘅第二部波兰电影。佢同《卡廷森林》遥相呼应,一头一尾标记咗波兰二战历史嘅起始同终点,却没有喜悦,只有更可怕嘅真相在等待被揭开。

1944年,当整个自由世界都沉浸係反攻嘅喜悦中嘅时候,背对已经推进到城下嘅苏联红军,华沙人民充满期待,仿佛驱逐纳粹,实现光复嘅时刻已近在咫尺。但前有三次瓜分波兰,后有卡廷森林屠杀,新仇旧恨叠加,华沙并唔希望苏联人踏足自己嘅土地。係果个已经流亡国外6年之久嘅影子政府嘅指挥下,稚嫩嘅华沙人民发动咗一场赌博式嘅起义,天真咁企图以一己之力光复首都。意识形态嘅鸿沟如此巨大,就连世界大战都无法弥合,隔河相望嘅华沙人同红军就咁样各自为战,最终孤立嘅华沙起义者被重新集结嘅党卫军精锐骷髅师、维京师、戈林师分割包围,彻底消灭。整场起义,5万起义军以全军覆没嘅代价,只换嚟咗德军几千人嘅损失,係纳粹装甲部队同多拉大炮嘅轰击下,整座华沙城几乎被夷为平地,就如同希特拉嘅命令一样——“从地图上被抹去”了,高达25万平民係起义...
显示全文
09年1月,我睇咗人生中第一部波兰电影《卡廷森林》,满腔激愤下付诸文字宣泄心中嘅怒火,写低咗QQ空间嘅第3篇文章。8年过去,当空间嘅文章已经更新到第542篇,我终于迎嚟咗人生中嘅第二部波兰电影。佢同《卡廷森林》遥相呼应,一头一尾标记咗波兰二战历史嘅起始同终点,却没有喜悦,只有更可怕嘅真相在等待被揭开。

1944年,当整个自由世界都沉浸係反攻嘅喜悦中嘅时候,背对已经推进到城下嘅苏联红军,华沙人民充满期待,仿佛驱逐纳粹,实现光复嘅时刻已近在咫尺。但前有三次瓜分波兰,后有卡廷森林屠杀,新仇旧恨叠加,华沙并唔希望苏联人踏足自己嘅土地。係果个已经流亡国外6年之久嘅影子政府嘅指挥下,稚嫩嘅华沙人民发动咗一场赌博式嘅起义,天真咁企图以一己之力光复首都。意识形态嘅鸿沟如此巨大,就连世界大战都无法弥合,隔河相望嘅华沙人同红军就咁样各自为战,最终孤立嘅华沙起义者被重新集结嘅党卫军精锐骷髅师、维京师、戈林师分割包围,彻底消灭。整场起义,5万起义军以全军覆没嘅代价,只换嚟咗德军几千人嘅损失,係纳粹装甲部队同多拉大炮嘅轰击下,整座华沙城几乎被夷为平地,就如同希特拉嘅命令一样——“从地图上被抹去”了,高达25万平民係起义中死亡,近9万幸存者被适数发配到集中营。

过去,我哋只知道有南京大屠杀,仿佛只有中国有权利哭诉二战嘅伤痛,其实,战争嘅残酷又岂係用数字可以概括?8年前,我曾以为,对果啲係卡廷惨案中失去丈夫嘅妻子们,二战对佢哋最大嘅伤害係係佢哋内心种下咗熊熊燃烧嘅仇恨,但此刻,我几乎可以相信果个被凌辱后拖住鲜血赤身裸体係大街上飞奔嘅女子,果个怀抱住被杀死嘅幼子连眼泪都嚟唔切流,就係下一秒被枪决嘅母亲……佢哋就係卡廷森林死去嘅军官嘅妻女。战争会毁掉一切,无分等级、贵贱、性别。

好几日过去,心情都无法平复。电影画面实在太震撼了,想想身边最关心嘅人有一日陷入战乱,遭受住电影中嘅经历,简直係噩梦般嘅景象:从“格拉本狼”爆炸嘅蘑菇云中抛洒下亲人嘅尸块,血浆脑髓混合嘅大雨猛烈击打係身上;苦苦寻觅大半天,最后係医院堆叠嘅赤裸尸堆中搵倒爱人嘅脸孔;琴晚还缠绵交融嘅伴侣,今日就係眼前一瞬间被黑豹坦克轰飞……随便一个镜头嘅感受都如此深刻,不禁发自内心感激自己生于一个和平嘅年代。

华沙起义所以有别于其他战役,因为整个战场嘅主角都係一群十几二十岁出头嘅少年,卡廷惨案对波兰社会人口结构嘅创伤如此巨大,苏德简直係联手将一个民族嘅未来捏碎係掌心。

睇本片前,我从未如此深刻咁感受过平民一步步走进战争嘅历程,从满腔热血,到期待,到激动,到喜悦,到震撼,到无畏,到恐惧,到绝望,再到麻木。未经历过战乱,绝勿轻言残酷,你我都冇权对其中发生嘅果啲我哋看似不可思议嘅事情说三道四。导演拍出嘅呢份逼真嘅血腥并唔係为感官上嘅刺激,而係为咗代替亲历者嘅口口相传将守护和平嘅决心传承落去。

见证咗华沙千百年苦难嘅维斯瓦河继续无声流淌,今日嘅华沙夜光璀璨,同其他现代都市无异,但生存係欧亚大国嘅夹缝中,被数次瓜分亡国嘅波兰,前路依旧茫然。电影只係一种纪念,未来还係要靠人嘅双手去开创。

很精彩,过分逼真,由于画面太冲击嘅原因,保守推荐,考虑收藏。
0
0

查看更多豆瓣高分电影电视剧

回应(0)

添加回应

浴血华沙的更多影评

推荐浴血华沙的豆列

了解更多电影信息

值得一读

    豆瓣
    我们的精神角落
    免费下载 iOS / Android 版客户端
    App 内打开