超凡战队 超凡战队 4.6分

【电影】17035[6.25]《超凡战队》

潮爆Ryohei
可惜我细细个睇嘅係亚视播嘅日版《恐龙战队》,同部分大陆城市播嘅美版根本唔同feel,虽然听住“Go Go Power Rangers”还係很来感,但始终会觉得一班西方面孔扮演嘅恐龙战队很别扭,怀旧嘅情怀少之又少。

曾几何时,特摄片就係日本科幻嘅代表,果种着住西服嘅厚重嘅笨拙,浓浓嘅塑胶感,还有极端中二嘅正义感,构成我童年最重要嘅回忆,5点到5点半嘅最后一段儿童档,係每日放学后最幸福嘅时光。随住呢几年CG技术快速发展,大行其道嘅漫威等新贵早已彻底摒弃呢种“古老”嘅技艺,但感觉只有特摄先係最原汁原味嘅“奥特曼”同“超级战队”片,即使本片中盔甲嘅质感再完美,战斗场面再华丽。如同旧年日本票房冠军《真•哥斯拉》,CG特效用得再多,还係离唔开特摄呢块基石。

但本片最为人吐槽嘅唔单止係情怀,中二主题唔紧要,中二嘅剧情先可怕。一班学校loser唔好好规划未来,听陌生外星人一番花言巧语,就开始做起超级英雄梦,成个星期逃课练技能;前50分都仲係正题,讲紧保卫地球,到咗故事最后一日还未变倒身嘅超凡战队抓狂了,突然急转为情感片,各种真心话大冒险强行插入,视即将降临嘅末日如无物;麻蛋有人溺水连识得同佢做个胸按压人工呼吸嘅人都冇,一个跌落水一分钟都唔够嘅人就咁被活活呛死了!米国基础教育係有几差。

或者因为我已经过咗中二嘅年龄,而且剧本为咗还原美版电视剧元素,写得实在唔够大气,中二得嚟又略带成熟,受众定位不明。

比较无聊嘅爆米花,唔好睇,唔推荐,极速删除。

超凡战队的更多影评

推荐超凡战队的豆列