长城 长城 4.9分

【电影】17028[4.28]《长城》

潮爆Ryohei
呢部电影就係讲一个三线剧本如何毁在一堆无底线演员手中,什么荷里活当红炸炸子鸡,什么国宝级电影名导,通通係浮云。其他先唔使讲,单睇电影海报观众就足够对电影水平猜中八九了,呢种排排坐吃果果,毫无重点嘅设计,注定係一部明星比其他重要得多嘅电影,加上呢部係打怪片,特效巨烧钱,自然就冇几多资源可以留俾剧本,结果可想而知。

其实要讲係长城打怪咪係长城打怪咯,点解非要同长城嘅来源拉上关系呢?有边个小学生唔知道长城係为咗抵御北方游牧民族入侵而建,非要係一开头就编一个最幼稚嘅理由出嚟掌嘴么?

然后就睇住一班歌星同一堆以面瘫著称嘅演员轮番登场,频率之高基本上属于秒闪级别。稍微有点演技嘅几个人,马特•达蒙纯粹嚟赚外快,全程在孤独地神游;张涵予登场半个钟就去领便当了;刘德华嘅普通话口音係嚟制造笑点嘅;只有“红毒蛇”始终如一咁扮演一个为财卖命却又重情重义嘅强盗形象。

最后不得不批评张艺谋,摄影师出身嘅佢实在係江郎才尽了,宏大场面同色彩渲染呢两板斧已经越嚟越不见效了,以红、蓝、黄、紫、黑五色盔甲区别开嘅5个将军,乍眼一睇仲以为係五星战队。当年《英雄》同《十面埋伏》所以会得宠,画面自然係加分项,但用心嘅故事同出色嘅表演先係成功嘅关键啊。

打怪片真心与天朝不配,非要拍麻烦从《山海经》着手,别去糟蹋我大中华两千年古迹瑰宝。

烂片,唔推荐,毫无收藏价值,速度删除。

长城的更多影评

推荐长城的豆列