魔弦传说 魔弦传说 7.4分

【电影】17026[4.22]《魔弦传说》

潮爆Ryohei
我唸,应该任何一篇关于《魔弦传说》嘅影评都离唔开定格动画,而讲到定格动画又不得不提LAIKA工作室,既然讲到LAIKA工作室,自然而然就必须要提到工作室嘅超级富二代老板Travis Knight。还记得之前微博上广为流传嘅果个“不好好奋斗,就只能回去继承1600亿的家业了”嘅段子,正係呢个视频令《魔弦传说》从我嘅观影备选变成咗必选。

係迪士尼、梦工场、工业光魔横行嘅荷里活,LAIKA绝对係一朵奇葩,顽固咁执着于定格动画之余又超有钱超拽超有个性,相信入得呢间公司嘅人绝对都係GEEK。作为最原始嘅动画制作手法,时至今日定格动画几乎已经完全被手绘动画取代,但就像时至今日还有人固执咁坚持湿板摄影一样,呢种又费力又耗时嘅传统手法却能制作出令小众fans痴迷惊叹嘅艺术效果,不是说为梦想拼搏嘅人都值得被认可嘛,我亦从心底由衷敬佩呢群工艺精湛嘅追梦者们。

作为一个西方嘅工作室,LAIKA讲出嘅呢个故事却无处不呈现住东方文化嘅元素。从场景到人设,还有运用得非常精妙嘅折纸工艺,都令观众仿佛置身于一幅活动嘅浮世绘之中。一个日本少年披上古老嘅武士铠甲去战胜武士城堡中邪恶嘅怨魂,好一个充满东方气息嘅故事,呢种东西方文化嘅完美结合着实令人惊奇...

作为一个西方嘅工作室,LAIKA讲出嘅呢个故事却无处不呈现住东方文化嘅元素。从场景到人设,还有运用得非常精妙嘅折纸工艺,都令观众仿佛置身于一幅活动嘅浮世绘之中。一个日本少年披上古老嘅武士铠甲去战胜武士城堡中邪恶嘅怨魂,好一个充满东方气息嘅故事,呢种东西方文化嘅完美结合着实令人惊奇。

抹杀掉爱同懦弱,不惜一切追寻所谓嘅“最强”,呢个本身就係日本漫画中一再出现嘅主题,亦係Kubo所以会遭遇厄难嘅根源。当Kubo係先人嘅墓地悟懂呢一点,佢拔下一根头发,同母亲嘅头发、父亲嘅弓弦一齐系係琴上,破碎嘅一家终于重新团聚係琴弦之上,伴随配乐,Kubo重重拨动琴弦嘅下一幕令画面燃着了,寄托对先人哀思嘅长明灯化身成护盾同巨浪,伴Kubo一齐击倒咗敌人。爱并唔简单在于我哋睇得倒嘅客观存在,而係深深埋藏係每个人嘅记忆之中。视觉可以被夺走,生命亦会终了,但记忆无法被删除,思想无法被束缚,爱很渺小,但佢蕴含嘅力量超乎一切。

当Kubo同猴子、甲虫係湖上吃饭,Kubo很开心咁话第一次同咁多人一齐食饭嘅时候,我很感触,整个故事其实就係讲Kubo如何係历险中一点点从获得与失去中领悟爱。果啲批评电影空洞嘅观众,大概你哋还未有用心去感受呢个故事吧。

十分精彩嘅电影,虽被人忽视,却绝对不容错过!推荐,考虑收藏。

魔弦传说的更多影评

推荐魔弦传说的豆列