使徒行者 使徒行者 6.7分

【电影】17011[2.23]《使徒行者》

潮爆Ryohei
呢几年电视台搵钱难就大家都知道嘅啦,睇咗几十年嘅亚视都执笠,TVB自然亦感到唇亡齿寒,但貌似如何努力挣扎,都只係一再证明大势之下个体力量嘅渺小。面对电视剧精品越嚟越少嘅窘境,电视台亦只好一而再,再而三咁放下身段过界玩电影。从《冲上云霄》到《十月初五的月光》,再到《使徒行者》,题材就换咗好多个,但演员面孔却一直冇变,其中就包括已经睇到乞人憎嘅老饼佘诗曼。

不过,本片还係明显要比2015年两部烂到入心入肺嘅冷饭有进步。首先,原著比较新,积累嘅人气还散发住余热;其次,编剧同导演虽然都出身TVB,但已经算得上係TVB嘅fit马,几段反转都设计得比电视要聪明,悬念亦营造得可以,至少将谜底一直保留到结局;最后係最紧要嘅嘢,电影搵嚟咗家辉同镇宇两大影帝加盟,就差秋生、林雪同耀扬,就又可以搵杜琪峰拍多部《枪火》或者《放•逐》了,两位影帝虽然冇直接对戏,但外形同演技光芒闪闪,杵係台上就已经足够将电影整个格局都抬高了!

而电影最受原著粉欢迎嘅应该係欢喜哥嘅隆重归来吧,一直被揣测嘅卧底身份亦係电影版被正式公布,虽然早有预感,但还係很惊喜。

当然,本片还係理所当然地存在大量无厘头情节,例如阿佘嘅死苏、康Sir无端端多出嚟嘅仔等等,虽然最后基本死清光了,但不排除TVB有朝一日无耻到再出续集嘅时候,又死苏返呢堆人出嚟嘅可能。毕竟睇咗咁多警匪片,大家都应该知道香港黑社会入边警察卧底嘅数量係木有上限嘅。

草蜢版嘅《行者》感觉比刘浩龙同侧田嘅原版好听好多,算係本片俾我嘅最大收获。

TVB拍嘅电影,仲係电视续集,自然不推荐,不收藏。

使徒行者的更多影评

推荐使徒行者的豆列