葉念琛,我無辦法保持愛你了

@蚊
2009-08-18 看过
虽然枼sir仲喺維持住“峰回路轉”既路數

但喺今次真喺無來新意,低B喺度扮低B,一開始就已經估到啦,枼sir,真喺無必要叫佢同小肥喺最後來段咁“奸”既“奸夫淫婦”戲喔

果個好惡既女老闆,toby啊,真喺揾錯演員來演啦,我睇佢惡得好辛苦咁,搞到我都辛苦埋

胡青藍演技真喺......有無聽過“不進則退”,唔喺話佢退步,而喺無進步,都拍咗一定量既戲啦,仲停留喺呢個水平既

謝安琪同側田,完全唔覺得佢地戲裡戲外有咩分別,究竟喺佢地平時既演技太好,定喺喺呢部戲入面太差?

森美,so so 啦,還掂個角色都喺同前面一樣,變咗都等於無變啦

有亮點既地方就喺stephy跟住kay學“我唔想再見到你”果句話既時候,哇,睇來stephy真喺做足功課喔~~佢喺電影圈絕對有前途啊

艾粒好搞嘢,不過唔知點解有D猥,不過都好得意,“Theresa女神”啊~~~~~~~~~

今次枼sir為咗我哋能“保持愛佢”專門喺裡面加咗弱聽人士呢D苦情戲啦,為孿生細佬做戲既親情戲啦,同埋最後兩個故事既溫暖結局啦,但喺呢D加入去就變左同佢之前風格既格格不入,“愛情殘酷”喺呢度除左胡青藍果part稍作體現之外,其他完全與之背道而馳。如果喺話為咗凸顯愛情之美好,那么梁祖堯為kay作出承諾和側田替stephy解開心結的劇情則顯得十分膚淺,真喺完全當我哋喺小學生觀眾。

如果話呢部戲喺枼sir脫離“殘酷愛情”呢個定位既開始,我都勉強可以接受,但喺,下一部真喺唔好好似呢部咁不倫不類啦,到時變成“畫虎不成反類犬”既尷尬可不是“無法保持愛你”咁簡單啦
保持爱你 - 豆瓣

保持爱你