香港唔可以再系咁

草莓味的拉面
2020-11-14 看过

呢个影评,我用粤语嚟写。因为有D粗口(脏话),用粤语爆出嚟,效果系好D嘅。

俗语话,一般拍拖流程系:行街,食饭,睇戏,执翻剂(看中医)。今日同女朋友行街,好开心,食饭间嘢D菜都好唔错,但系到左睇戏环节就出左问题。问题就系:今晚部片好似一旧屎咁难食。

我系好中意华仔嘅,但系华仔拍屎片嘅话,我一样要屌鸠佢。

部片一开始,卢sir扮嘅校长,话要有教无类,要组织一班垃圾学生去搞乜七合唱团,仲请左刘华呢D国际把炮老师嚟教,话要拯救班问题少年喔。

呢D情节极度老土,你以为你系安西教练教打篮球咩?况且安西教练班马,讲得难听D,都系实际上好有料嘅篮球天才。剧入面果班蛋散学生,就系彻头彻尾嘅垃圾。

呢班学生嘅悲剧根由系,佢地嘅家庭唔得,家庭问题严重,岂是系通过几个月,组个烂鬼速成合唱团,就能改变嘅?

唱完比赛,佢地依然系要面对佢地嘅黑暗人生。要系社会底层挣扎。而hk社会底层,系好黑暗嘅,果种艰难,你地有睇HK嘅纪录片嘅话,应该会感受到。

除非系可以改变佢地嘅家庭环境,否则,要佢地嘅人生步向光明,谂都唔洗谂。

而且角色嘅设计,都冇新意。肯定有负责暴力嘅不良青年。果然有。

肯定有为情所困嘅问题少女。果然有。

仲有个贼王添。偷左嘢,放翻去,就可以比原谅,真牛逼,反正部片就系要灌输呢个道理。

虽然话系合唱团,但系部片开头有讲练习唱歌外,后面都系主要讲D问题学生嘅家庭烦恼和刘德华嘅个人救赎,反正就系唔讲点练歌。

其实得九个月,点练都系业余架啦,根本不能上台同D日练夜练队伍较量。如果佢地咁都赢得奖项。咁其实系对其他一直努力练习嘅队伍唔公平,不过编剧先懒得理呢个道理,佢就系要捧主角队,无他,实力不够嘅部分,用感动煽情部分嚟补足就得了。

and,主角队可以出场就先唱一首狮子山下,然后个贼王可以先嚟一段煽情鸠up,再开始唱主歌,中间夹一段智障rap嚟煽情,最后个冇报名嘅学霸可以擅自走上台嚟加入后半part嘅合唱。

一嚟对其他队伍唔公平,因为主角队强行加戏。and,大佬啊,交响乐合唱比赛啊,佢地竟然插rap,真系好唔专业啰,实际上系好丢假嘅。

补充一点,刘德华系候机室,放歌+发神经,系好影响公德嘅,D保安竟然冇请佢出去。

再补充一点,部片涉及多个问题深重嘅家庭,但系D学生通过几个月其实唔算好努力认真嘅练歌,最后家庭问题都得到解决了。靠乜?系靠D家长嘅自我反省,转死性。所以话个导演真系好天真啰。

部片真系好垃圾,拍出了香港人嘅肤浅,天真,幼稚。正能量嘅片,唔系咁拍嘅。你就算要拍,可唔可以拍得好好睇睇啊?

都已经2020年了,点解部片仲系用04年tvb嘅剧《青出于蓝》嘅桥段,甚至还不如那部剧呢。

香港今时今日,拍埋晒呢D屎片,真系好唔掂啰。呢D片只会影衰香港成个国际形象而已。

由于我系女朋友面前,要维持一个斯文人嘅形象,所以我系电影院,一直忍住,冇爆粗。所以,香港电影学会应该颁一个奖比我。

点解?因为我做到了《一个演员嘅自我修养》入面写嘅嘢啰!

热血合唱团 - 豆瓣

热血合唱团