【错在奸臣,蒙蔽圣听】

hombre pobre
2020-02-13 看过

出身满洲贵族个琦善,因为在拉第一趟鸦片战争当中同英国人进行谈判,在拉事后不久就成为当时人攻击个靶子。从位高权重,深蒙圣眷个地位一落千丈,并且在拉之后个年岁当中,逐渐成为国族主义/民族主义者罕见公认个【汉奸】。一般认为琦善有主张放松鸦片管制,打击林则徐,不敢对英国人打相当,以及自作主张拿【香港岛】让把英国人四个罪状。作者在拉第一章当中,引用蛮多史料,对此进行一一辩驳,揭示出迭个人本身个面目同后世个塑造之间个差距。同时,伊也对为啥琦善会获得卖国,汉奸个帽子进行一番辩驳。个段分析,弗单单对琦善适用,对交关中国历史高头个事体,全好适用,在此摘录一眼,作为日后参考:

对琦善个非议,即便在拉鸦片战争进行个阶段就已经开始出现。在拉战争结束之后个第一批著述当中,蛮多士大夫就对琦善持批评态度,拿伊描绘成大清朝个奸臣。

为啥会个能哉?个是因为,在拉皇权至上个社会当中,天子全是至圣至明,弗会犯任何错误个。所以,伊个臣子对问题个批判,只好到“大臣”迭个级别。个也是传统震旦历史学、哲学当中“奸臣模式”个由来:“奸臣”蒙蔽君主,滥用职权,结党营私,导致国运衰落。反过来,一旦能拿“奸臣”做脱,就好圣明重开,万众欢腾。

迭个模式让皇帝本人避免对犯过个错误承担主要责任,顶多是“用人不周”,让“奸臣”去承担责任,成为替罪羊。假使弗个能做,像海瑞一样直接顶撞,批判皇帝,个就触犯到儒家个“礼”,是士大夫弗肯也弗会去做个。

所以,即便同英夷示弱服软个做法是道光自家做出来个,但”妥协”个责任,却要让作为执行者个琦善来承担。同迭个事体相反,假使妥协最终获得胜利,个么荣耀自然要归功于“圣裁”,作为执行人个琦善,倒弗会获得多大好处。

此种只敢反奸臣,弗敢动皇帝个做法,虽然受到个辰光满清氛围个影响,但同儒家学说个影响更是密不可分。可以讲,在拉个辰光个情况之下,绝大多数士大夫只批判琦善,弗批判道光,已经弗说因为心里向弗敢,而是处于主动,自觉个思想引导,也就是讲,伊拉认为个能做是对个。

按照儒家讲法,按照上国制度,按照【夷夏】观念,按照19世纪前期清帝国人个心里,对化外之地个英夷,唯一正确个做法,就是“大兵进剿”。倘若进剿失利,个么自然弗是因为手段本身有问题,而是因为执行人有毛病,执行人倘若是一个“忠臣”,自然就弗会有个能个结果。按照迭个逻辑,在拉琦善之后,自然又出现交关“奸臣”,包括浙江个伊里布、余步云、江苏个牛鉴之类。与此类比,林则徐之类个地位就越来越高,最终结论是:假使弗是奸臣蒙蔽圣听,让忠臣发挥弗了才能,个么本身个失败完全可以逆转,最高处从来弗曾有错,手段永远正确,错误个只是当中个“欺上瞒下”个奸臣,只要拿伊拉做脱,就必定可以打赢攻坚战,夺取又一个伟大胜利。

顺便讲一句:林则徐个辰光之所以得到交关士大夫个褒扬,绝对弗是因为伊要求阅读英文翻译报纸,“开眼看世界”,而是因为伊对待“蛮夷”辰光不共戴天,势不两立个处事态度,虎门销烟当中个强横,恐怕在拉当时,引发交关文人“厉害了!我个x"个大幅度喝彩。并且作为一个【对抗西方势力】个模具因,长久流传在拉清帝国乃至东亚文人个脑海当中哉。

天朝的崩溃的更多书评

推荐天朝的崩溃的豆列